miercuri, 8 martie 2023

Patru filmulețe despre broccoli

Tunde mă mobilizează să aprofundez cultura cruciferelor și să mai încerc o dată.

Primul filmuleț zice așa:
1. broccoli merge bine dacă e răcoare, dar temperatura să nu fie mai mică de 7 grade C - deci, poți face răsaduri, dar nu le transplantezi în grădină decât după ce te asiguri că, nopțile, temperatura nu scade sub 7 grade C
(altminteri, deși va rezista la frig, vei obține căpățâni minuscule - cât o monedă, haha)
2. e o cultură care iubește răcoarea, totuși: partea de sus a plantei suportă căldura, mai important e ca rădăcinile să aibă răcoare (n.m. - ceea ce sună încurajator pentru clima noastră)cum putem face asta? cu mulci - ideal ar fi să folosim bălegar de vacă, parțial descompus (vechime 6-8 săptămâni)când gunoiul de grajd nu e descompus total, e bogat în nutrienți, iar fânul și alte materiale care s-au amestecat cu bălegarul nu sunt descompuse, deci gunoiul are aspectul și funcția unui mulci
3. atenție la dăunători!(soluțiile: acoperirea plantelor cu plasă/perdea etc.; folosirea de BT - Bacillus Thuringiensis, o bacterie care atacă dăunători, printre care fluturii cruciferelor în stadiul de larvă) dacă totuși viermele a pătruns în căpățâna de broccoli, după ce recoltăm, punem căpățâna de broccoli în apă cu sare, 10 minute, ca să iasă viermii și să nu-i păpăm, haha)
4. rotația culturilor - foarte importantă!
și la conopidă funcționează toate cele de mai sus, cu mențiunea că, atunci când încep să se formeze căpățânile, le poți încadra cu frunzele dimprejur, pe care să le legi deasupra căpățânii - astfel le ferești de lumina puternică a soarelui și nu vor fi gălbui, ci de un alb frumos (n.m. să ajungem noi acolo! haha)
la finalul filmulețului vedem broccoli înflorit - arată foarte frumos și atrage albinele;
și o metodă de conservare - după ce broccoli e blanșat (3 minute în apă clocotită) și lăsat în strecurătoare să se scurgă bine de apă, se congelează

al doilea:
1. pregătirea solului- îmbogățit cu gunoi de grajd (tipul a pus gunoi de la vaci)- să nu fie nisipos, ca să se scurgă apa rapid, ci să rețină apa (cruciferele-s mari iubitoare de apă, mai ales când formează căpățânile)
2. apa - din belșug
3. fertilizatori cu aport de azot, mai ales dacă punem cruciferele în același loc în al doilea an (altfel, gunoiul de grajd e suficient și nu mai e nevoie de fertilizare susținută)
4. ai grijă ce varietate alegi! - căpățână medie, mare? ce alegi, aia obții(iar dacă alegi să cultivi hibrizi, nu strânge semințe! dar există și heilrooms grozave - ideea e să alegi în cunoștință de cauză și să procedezi ca atare)
5. momentul plantării - în funcție de zona geografică în care te afli(tipul dă exemplu regiunile subtropicale, în care e bine să pornești cultura iarna devreme și vei recolta în primăvară; e posibil să meargă și la noi chestia asta, cu ceva protecție sau în solar, pentru că broccoli și conopida sunt iubitoare de răcoare și deloc de caniculă)

al treilea:
tipul zice că a pus semințele pe 25 decembrie, a repicat răsadurile pe 8 ianuarie, în jur de 10 februarie l-a scos în solar fără încălzire pentru călire, în jur de 28 februarie a fost plantat în câmp cu protecție (folie microporoasă), descoperit la 1 aprilie; recoltarea se face la 2-3 luni de la plantare

aici, de la minutul 1.25


al patrulea:
Protecție cu șosete de mătase, apoi adunarea laolaltă a frunzelor și prinderea lor cu un clește de rufe, pentru ca astfel căpățâna să crească uniform și să-și păstreze culoarea sănătoasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu