vineri, 21 aprilie 2023

despre hortensii

citez de aici, despre hortensii:
[...] în sudul țării [...]
1. MACROPHYLLA - am și in ghivece și direct în grădină. Cele in ghivece rezista foarte bine, iarna le țin pe o terasa unde temp nu coboară sub 0 grade.
La cele din gradina nu am avut rezultate prea bune, a fost cald, au pornit in vegetatie, apoi au venit nopți reci care le au afectat lăstarii, nu știu dc or trece cu bine. Rezultate bune am avut cu Endless Summer, care înflorește pe lemn de 1 an.
2. QUERCIFOLIA ( Hortensia cu frunza de stejar )
Sunt incantata de ea, toleranta la soare, căldură, seceta, sol. Panicule albe, parfumate, frunziș deosebit , care toamna se colorează în bronz - roșiatic. Când înfloreste este ca o mireasă...nu trebuie tăiată primăvară, este arbustivă .
3. ARBORESCENS - eu am Hortensia Annabelle, cu inflorescențe mari, albe, care spre toamna devin verzui. Mi e tare draga, rezistenta la frig, se taie de jos primăvară, așa că nu o afectează nopțile reci primavara.
4. ASPERA - Hortensia cu frunza de catifea
O ador, frunze mari, catifelate, inflorescențe deosebite. Ii place umbra filtrata, cu solul nu are probleme, rezistenta și la frig, creste că un arbust, nu trebuie decât ușor curățată primăvară .
5. PETIOLARIS - Hortensia cățărătoare, nu am poze cu ea. Prefera umbra, nu are probleme cu solul, o am in spatele unui garaj, am tăiat o in primăvară asta, crescuse prea înaltă, e și ea drăguță.
6. PANICULTA - deși nu cred că sunt pretențioase, eu nu le am găsit locul potrivit în grădină , și le am cam chinuit, o sa mai incerc, sunt tare frumoase și ele.

***

Așadar, e destul de clar de ce la mine nu sunt hortensii frumoase - toate sunt macrophylla.
Ieri a sosit hortensia de la Ela - presunpun că e o paniculata. Oricum, am mari speranțe de la ea, pentru că e soi foarte vechi, Ela o are de când era copil (am văzut o poză cu ea copiliță, lângă tufa uriașă de hortensie, plină de flori), și e de-o seamă cu mine. :)
Plus cele două: Annabelle și Skyfall (o arborescens, respectiv o paniculata).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu