joi, 31 martie 2022

Tot înainte! :)

Deși am în plan să reduc drastic numărul firelor de roșii, azi am mai pus ceva semințe pentru răsaduri. :)
Pentru cherry o să amenajez un pat afară, de-a lungul solarului, la fel ca cel pregătit pentru lufe (carton pe sol ca să nu iasă buruieni, vegetale, o roabă de compost, mulci). Am pus așa:
- porcești
- cherry clasice
- cherry glossy rose blue

În alveolele pe care le-am eliberat ieri, am mers mai departe cu alte chestii:
- sfeclă roșie și sfeclă Golden Eye
- busuioc tulsi
- schinduf

Printre rândurile de ceapă din solar am mai strecurat ceva verzituri, să le mâncăm până pun răsadurile de roșii:
- salată-andivă
- fetică

Afară, am pus mărar.

*

T. mi-a semnalat că am uitat în portbagaj ceva important:






miercuri, 30 martie 2022

Diversele de azi

- restul răsadurilor de salate au mers în grădină
- am pus semințe de morcovi și păstârnac, metoda cu scândura deasupra până răsar; și semințe de spanac neozeelandez

*
- ies lalelele pestrițe (Fritillaria meleagris), le-am ajutat cu multă apă, altminteri se lungesc pe pământ, în loc să șadă țanțoșe spre cer
- ies și florile Paștelui - galbenă, roșie și portocalie
- au pierit muuulte anemone - aveam o grămadă și nu au mai apărut (învățare de minte: nu mai insist cu ce nu vrea să crească aici)
- au înflorit deplin lalelele pitice Heart's Delight (în fiecare an îmi fac surpriza asta, am o tufă de vreo 10 fire; anul ăsta însă au înflorit cam cu o săptămână mai târziu față de anul trecut)




*
Per total, grădina nu arată deloc bine, nu am avut timp și mai ales putere să fac curat, să aranjez brazdele, să adun toate vegetalele uscate, să... să...
Dar pe ici pe colo sunt plante frumoase, de admirat.
Și, mai ales, sunt speranțe...

...iar una dintre ele este o clematită cumpărată prea devreme din Dedeman (cred că din lotul de anul trecut, pentru că era singura vie, restul erau uscăciuni) și ținută în solar, unde părea că a degerat.
Dar, înveselitor, a înviat zilele astea la fereastră, în casă, a făcut frunzulițe.



marți, 29 martie 2022

Treburi... fără sfârșit

- Cum lavandelor mele nu le-a mers prea bine unde au fost plantate, anul ăsta am mai luat câteva, să le pun în altă zonă a grădinii. Până azi, le-am ținut în solar. Azi le-am transplantat în grădină (am zis să mai încerc și alte varietăți, poate-s mai puțin fițoase: Lavandula angustifolia Ardeche Blue, Lavandula angustifolia Munstead, Lavandula angustifolia Spear Blue și Santolina chamaecyparissus sau lavandă-bumbac - toate luate de la plant-shop).

santolina sau lavanda de România


Am mai luat și 3 Hyssopus officinalis (isopul merge ca plantă medicinală, dar și condiment) și 3 Ligularia. Le-am pus și pe ele în grădină.
Am și semințe, tot de la plant-shop, și am pus în alveole să încerc să obțin răsadurile mele. Au răsărit parțial, vedem...

- Am pregătit locul în grădină pentru lufe - am pus un strat de resturi vegetale, o roabă de compost cu tot cu râme și am acoperit cu un carton gros; până vine vremea să scot lufele afară, e timp să se mai descompună vegetalele și să fie un pământ bogat, cum le place lufelor (vreau să mai cumpăr un grilaj de bambus, pe care să se urce).

- În brazda de ceapă de lângă minosolar, am pus un rând de sfeclă roșie, sămânță cu sămânță (în apropiere, am pus și la grămadă semințe pentru răsaduri).

- Am transplantat o parte din salata verde, din alveole în solar.

- Am pus semințele de salsola komarovii de la Nadina în alveole, pentru răsaduri.

Am mai udat grădina, am fost după urzici (fără succes), am adunat crenguțe, frunze și alte resturi vegetale și... s-a făcut seară.

soiul Helmut (bună și ca salată de toamnă)

unde au fost 2 fire, le-am lăsat ca atare


luni, 28 martie 2022

Un usturoi mai ciudat

Un usturoi pe care eu, una, nu-l înțeleg.
L-am primit moștenire de la foștii proprietari, îl am deci de vreo 10 ani, iar el are an de an același comportament. Este foarte insistent, apare la fiecare început de martie, sub formă de tufă aglomerată (poza 1). Cățeii sunt mici (poza 2).
Nu face niciodată tijă cu floare/semințe.
Am încercat să-l separ, să-l răresc, să pun câte un cățel la distanța regulamentară unul de celălalt, dar tot se îndesește - dintr-un cățel, în primăvara următoare apare iar o tufiță deasă de usturoi (poza 3).

Avantajul este că primăvara foarte devreme am usturoi verde.
După ce se face celălalt usturoi mare, pe ăsta nu-l prea mai bag în seamă, of!






L.e. Posibil, Allium vineale.

joi, 24 martie 2022

Natura se dezmorțește ușor, ușor

Se anunță vreme bună pe termen mai lung.
Azi e senin și cald - pe plasa de la sufragerie, prima viespe pe care o văd anul ăsta se încălzește la soare.

Sper, curând, să ajung la grădină. Să încep răsadurile de roșii.


***

...și vești de la moșie, care ajută un pic, psihic vorbind :)

răsadurile de kale

în minisolar

miercuri, 23 martie 2022

Când mergi după mere, dar iei pere

Azi am intrat o clipă la Auchan să iau un sos pesto (ce mai grădinar sunt și eu, cumpăr pesto, în loc să fac cu ce am la moșie prin grădină!) și, nu știu cum se face, am ajuns și la grădinărit.

M-am uitat pieziș, din mers, fără interes, am mai trecut de câteva ori pe-aici și am trecut în revistă tot ce există. Nimic interesant.
Mergând eu așa agale, văd ca prin ceață o poză cu un bujor alb. Să fie bujori sau begonii? - m-am întrebat fără prea mari speranțe. M-am apropiat și... ce să vezi? Bujori erau! Rădăcini puse în turbă uscată, în pungi. Printre alte pungi de alt fel.

Bujor Jan van Leeuwen - așa zice pe poză. E foarte frumos. 
Nu am curaj să-i studiez prea mult rădăcinile din pungă, sper că nu sunt uscate și că o să iasă ceva-ceva.
Cu plantele astea din supermarket nu știi niciodată cum stai și la ce să te aștepți.




sâmbătă, 19 martie 2022

Ce mai am prin minisolar în afară de spanac: măcriș roșu

Dacă afară primăvara se lasă așteptată, putem avea totuși aromele ei în farfurie - salată făcută din spanac tânăr și măcriș roșu, o combinație grozavă (cu dressing clasic).

Măcrișul roșu (Rumex sanguineus) a fost toată iarna frumos în solar. A rezistat fără nici un fel de probleme. L-am udat foarte rar.
Îl recomand ca prezență în viața noastră alimentară în perioada iernii.




joi, 17 martie 2022

Ecoruralis

Azi a apărut catalogul de semințe.
Am comandat așa: 
1. calomfir (Tanacetum balsamita)
Această varietate provine din satul Petrinzel, jud. Sălaj. Plantă medicinală perenă, utilizată în fitoterapie. Se înmulțește vegetativ (din muguri adventivi), dar și generativ (prin semințe, în aprilie).
2. ceapă ciorească (Allium fistulosum, familia Amaryllidaceae)
Această varietate provine din satul Petrinzel, jud. Sălaj. Plantă perenă cu frunze lungi și cărnoase la suprafață și bulbi foarte mici în sol. Plantele nu au nevoie de îngrijire specială, florile sunt albe. Gust specific cepei verzi. Are și proprietăți medicinale. Aveți grijă să nu smulgeți bulbii din pământ la recoltare, pentru a continua producția în anul următor.
3. creson de câmp (Land Cress) (Barbarea verna, familia Brassicaceae)
Această varietate provine din Marea Britanie, preluată în satul Văianu, jud. Gorj. Plantă foarte rezistentă la frig, trece iarna lejer, folosită în culturile de toamnă-iarnă-primăvară. Frunzele au un gust picant de muștar accentuat. Soi foarte productiv, se autoînsămânțează cu succes. Se însămânțează la distanță mică între plante. În aprilie-mai înflorește. 
4. salată verde Till 
Această varietate provine din Germania, preluată în satul Văianu, jud. Gorj. Este o salată verde îndeosebi folosită pentru mixurile de salată, consumate când frunzele sunt tinere. Nu formează căpățână. Frunzele sunt de culoare verde deschis și combină două texturi – la bază e crocantă, iar la vârf e moale și lucioasă. Are creștere rapidă și este rezistentă la condiții vitrege de mediu
5. prize-choi
Această varietate provine din Marea Britanie, preluată în satul Văianu, jud. Gorj. Plantă de origine asiatică, anuală, face parte din familia vărzoaselor. Crește repede, ajunge la maturitate la o lună de la însămânțare. Poate fi cultivat primăvara devreme dar sezonul principal e toamna-iarna. Planta are tulpini foarte grase, cărnoase și crocante, late, de culoare albicioasă, iar frunzele sunt lucioase, de culoare verde crud. Se consumă tulpina și frunzele, crud sau gătit. Consumat crud, gustul este asemănător verzei, iar gătit își schimbă ușor gustul. Rezistentă la frig, se pretează pentru cultura de iarnă, în spații protejate, neîncălzite. Rezistă și în câmp, până la temperaturi de -15 grade. Planta crește destul de înaltă, aprox. 25-30 cm înălțime, se cultivă în răsaduri, ca salata, la aprox. 25 cm între cuiburi. 


Cei de la Ecoruralis mai au și alte propuneri drăgălașe (de ex., mătăciune; sau sulfină; sau siminchie - ăsta e arbust rezistent doar până la minus 4 grade C), dar am trecut peste ele (cu greu), pentru că, în principal, erau plante anuale cu flori și nu mă mai pot apuca an de an de răsaduri.

miercuri, 16 martie 2022

marți, 15 martie 2022

Despre verdețuri și alte delicatese

Verdețuri, legume... le apreciez tot mai mult pe zi ce trece. De aceea, tot plănuiesc să fac cumva să existe permanent ceva verde în grădină sau în minisolar pentru o salată. O salată pe zi - ar fi foarte sănătos.

Inventarul făcut azi a revelat că plăntuțele sunt întârziate și că, la vremea asta, oferta nu e deloc variată. E bogată pentru că spanacul și usturoiul verde, fraged, sunt din destul, dar lipsește diversitatea de plante. Așadar, la vremea asta avem:

- spanac tânăr
- praz
- pătrunjel
- usturoi verde
- rozmarin
- varză kale
- cimbru
- țelină de frunze

Provocarea pentru anul viitor îmi propun să fie asta: să avem mult mai multe verdețuri și legume la început de primăvară și, de ce nu, câte ceva și în timpul iernii.
De exemplu, musai de încercat ridichi negre și fenicul (am luat deja semințe). Și de experimentat salata verde și rucola pe timp de iarnă, în tunel, în solar.

Colțișori de viorele Puschkinia

 


Crăițe ș.a.

- În tava cu 160 de alveole, am pus azi semințe de crăițe.
- Micșunelele-s verzi și unele dau semne de inflorescențe - le-am legat azi de niște suporturi de bambus.
- Am udat ridichile și spanacul din solar, țelina și pătrunjelul de-afară (și le-am acoperit la loc, încă mai sunt temperaturi negative), ceapa. 
- Am udat bine și compostul din ladă (mâine o să-l întorc).

acum pe pervaz, piciorul-cocoșului așteaptă să meargă în grădină



luni, 14 martie 2022

Răsadurile de azi

În alveole mici, am mai pus semințe de:

1 și 2: napi Purple Top 
3 și 4: gulii roșii (semințe de la Lidl)
5 și 6: țelină de frunze
7 și 8: Swede
9 și 10: napi Goldana 
11 și 12: salată Lollo Rosso
13 și 14: isop de grădină
15 și 16: muguri de broccoli Early Purple Red Arrow


L.e. 26.04.
În ladă, pe rândul din față, broccoli
Între praz și varza kale, gulii roșii

Iriși pitici

 



iriși Katharine Hodgkin

Spânz

 





Mazăre mangetout Carouby

Îmi place foarte mult mazărea de teacă (sotată în unt este o delicatesă) și am fost bucuroasă când am găsit acest soi, Carouby, care face păstăi dulci, fără ațe. Are nevoie de cca 80 de zile să ajungă la maturitate, deci de-abia în prima jumătate a lui iunie mâncăm din ea. Tecile ating 10-12 cm și sunt bune de cules când boabele din interior încep să prindă un ușor contur.
(Altfel, pe piață, nu am văzut deloc mazăre de teacă. Doar mazăre Redondo.)

Am îmbogățit un pic pământul cu cenușă și am pus 4 rânduri, lângă plasa de Buzău pe care se poate urca (e cățărătoare, ajunge la un metru jumate).

Am văzut pe net că face flori colorate, foarte frumoase (sursa foto: http://www.learn-how-to-garden.com/tag/carouby-de-maussane).





duminică, 13 martie 2022

Azi e despre kale

 Deși în alți ani varza kale a ieșit fără probleme direct în grădină, anul ăsta am hotărât să fac răsaduri.

De plictiseală, pe de o parte. Ca să mă relaxez în această perioadă stresantă, pe de altă parte. Și pentru că azi e 13 și e ziua mea norocoasă, și trebuia să fac ceva care știu că o să-mi iasă. :)

Așa că am scormonit în cutia cu semințe și am găsit mai multe varietăți de kale - în final, am pus cinci feluri de semințe kale, în alveole, pe pervaz în casă.

Nu am mai pus etichete, doar am numerotat alveolele și o să știu ce am pe fiecare rând, astfel:



*

După-amiază, am mai dat o tură prin solar. Am mai cernut niște turbă și am mai pus niște semincioare.
Habanero galben și roșu. Plus șase recipiente cu varză de Bruxelles. Mâine am în plan câteva fire de varză olandeză și gulii.
Toate celelalte vor aștepta până revin, după data de 28 martie.

joi, 3 martie 2022

Compost

Punga asta e plină cu aur curat. :))))
Strâng resturile menajere și le duc la moșie în weekend, la grămada de compost.



miercuri, 2 martie 2022

Achiziții

La Lidl a adus câte ceva de grădinărit.
Printre altele, diverse semințe, dar nimic spectaculos. Semințele nu sunt așa de variate pe cât mi-aș fi dorit.
Am luat strictul necesar. :)



Zăpadă cu... zambile, lalele, trandafiri, violete de Persia

Azi-noapte a rezistat un pic de zăpadă.
În casă, sunt flori și miros de primăvară.





violete de Persia