duminică, 29 decembrie 2013

Napi porceşti

Li se mai spune topinambur sau anghinare de Ierusalim.
Avantajul uriaş este că în timpul iernii pot fi lăsaţi în grădină, nu degeră. Şi pot fi recoltaţi ori de câte ori te hotărăşti să-i găteşti.
Nu în ultimul rând, toamna târzior, florile de napi sunt foarte frumoase (seamănă cu cele de floarea-soarelui), grădina arată minunat.

Eu am luat de pe un câmp câţiva tuberculi, acum câţiva ani. I-am plantat în grădină toamna (la adâncimea de 10 cm, 3-4 tuberculi mijlocii ca mărime, cuiburile fiind la distanţă de 20-30 cm). Pot rămâne 10-15 ani pe acelaşi loc, nu trebuie deci incluşi în planul de rotaţie a culturilor.
Acum îi gătesc din când în când, destul de rar, ce-i drept, deşi sunt foarte gustoşi.

*
Mi-ar plăcea foarte mult să aflu că napii porceşti sunt gătiţi tot mai des, de cât mai multă lume.
Puţini oameni ştiu despre ei. Iar alţii îi cam dispreţuiesc, pe motiv că erau mâncarea săracilor în timp de război sau mâncare pentru porci (popular, am mai auzit că li se spune cartoful săracului).
Eu am gătit câteva reţete: chipsuri de napi porceşti (foarte gustoase, însă cam migăloase pentru răbdarea mea), dulceaţă de napi porceşti în suc de mere fără nici un pic de zahăr (foarte bună pentru persoanele bolnave de diabet - de altfel, celebra marcă Topoloveni a scos pe piaţă o astfel de dulceaţă), piure de napi porceşti (se pregăteşte la fel ca piureul de cartofi, doar că în loc de lapte se pune smântână) şi salată de napi porceşti cruzi.


Iar recent, am făcut napi porceşti la cuptor - felul meu preferat când e vorba de napi porceşti.
Se încălzeşte cuptorul, se încinge tava 15 minute. Între timp, se curăţă napii porceşti, se taie felii, se pun într-un castron şi se picură peste ei ulei, apoi se amestecă foarte bine, astfel încât fiecare felie de nap porcesc să fie unsă cu ulei.
Eu nu am pus deloc sare.
Am mai adăugat frunze şi tije de ţelină tăiate beţişoare de 3-4 cm. Un praf de piper şi o linguriţă de chimen.
Se pun în tava încinsă şi se lasă la cuptor circa 20 de minute (să fie moi şi rumeniţi).
Se servesc cu sos de iaurt cu usturoi (peste care se picură ulei de măsline).

11 comentarii:

  1. Si noi avem napi in gradina si mancam , dar destul de rar, desi au gust foarte bun, in salate. Eu ii aseman la gust cu guliile :). Nu stiam cum pot fi gatiti si reteta de napi la cuptor mi se pare interesanta si simpla .Poate o voi incerca...in anul 2014 :). Iti urez la multi ani si un an nou norocos plin cu bucurii!
    Nu am uitat ce ti-am promis :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna.Noi am fost in Franta intr-un restaurant gastronomic si ne-au servit cu napi porcesti. Spre uimirea mea era ca romani nostri nici nu ave-au idee ce sunt acei napi... :) :) Au fost ffff buni si asta ma motiveaza fff mult sa-mi plantez in gradina.

      Ștergere
  2. Aşa este, ai dreptate, seamănă foarte bine la gust cu gulia.
    Dacă găsim tuberculi mai mari, probabil că am putea să încercăm să facem napi umpluţi cu carne sau altceva, ca pe gulii. :)

    La mulţi ani şi ţie, sănătate şi bucurii în 2014!

    Mulţumesc foarte mult pentru promisiune, ţinem legătura! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bun venit printre iubitorii gradinaritului. Sa aveti un An Nou plin de fericire si bucurii, roade bogate si belsug in casa. LA MULTI ANI! Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru urări!
      La fel, la mulţi ani cu sănătate şi cât mai multe realizări!
      Să sperăm că vom învăţa cât mai multe lucruri unii de la alţii, în anul care vine, în acest domeniu care ne pasionează.

      Ștergere
  4. am napi topinambur 5lei/kg.comanda minima 10kg.ramburs prin curier rapid.contact 0720182025 mail hlk_benner@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, cu alte cuvinte, ce încerci tu aici, dragă Traveler? Să vinzi napi grădinarilor? :)))

      Ștergere
    2. detin soiul alb,rosu,mov de napi topinambur.si soiuri straine cu tuberculi mai mai mari mai alungiti.poate sunt interesati aici.0720182025

      Ștergere
    3. Buna ziua , va of sa-mi spuneti daca este vreo diferențe între soiuri? Eu am n gradina soiul albsi as dori sa cultiv( numuai pentru casa) si celelalte soiuri.M-ati putea ajuta?

      Ștergere
  5. Dragelor vad ca au trecut ceva ani de la conversatia voastra aici despre "napi porcesti". Am gasit si eu in gradina unor prieteni acesti napi, plantati de zeci de ani, ei tot cresc si se impanzesc, mi-au fost oferiti si acum caut retete sa ii gatesc.Mi se pare interesanta reteta de napi la cuptor dupa ce am facut tocanita de napi. Sa fiti bine sanatoase voi si familiile vostre!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, da, au trecut ceva ani...
      Între timp, nu prea am mai gătit napi, mie nu prea-mi priesc.

      În schimb, în toamna asta i-am mutat într-un loc unde e soare, într-un colț de gard (unde se îmbină fața cu partea laterală a gardului) și o să-i păstrez ca plante ornamentale.
      Când cresc înalți și înfloresc bogat, sunt spectaculoși!

      Ștergere