vineri, 20 decembrie 2013

Fasole ornamentală

Nu doar că face flori foarte frumoase, înviorând grădina cu roşul lor aprins, dar este şi comestibilă. Eu am pus câteva păstăi tinere la supă. Pentru cine are îndoieli, poate să rămână doar o plantă de decor.

Am pus câte două boabe într-un cuib, primăvara mai târzior, când nu mai există riscul ca pământul să îngheţe. Aracii trebuie să fie înalţi, vrejul se duce foarte mult în sus.
Au înflorit bogat şi au făcut o mulţime de păstăi (care, la maturizare, cresc uimitor de mari).
Am lăsat pe plantă păstăi până toamna târziu, când s-au uscat, şi am strâns boabele pentru anul următor.

Cu ceva timp în urmă, făcând inventarul în cutia cu seminţe pentru 2014, am văzut că unele boabe se zbârciseră un pic (pasămite nu fuseseră bine uscate când le-am recoltat). Ca să nu le păstrez degeaba, am vrut să verific dacă încolţesc, şi am pus câteva într-un ghiveci.
Şi iată rezultatul:



Dacă vă doriţi boabe pentru la primăvară, eu aş avea câteva de prisos. Vi le pot oferi pur şi simplu (sau, numai dacă aveţi în plus, la schimb cu alte seminţe).
Vă rog să mă contactaţi pe e-mailul de pe pagina profilului de utilizator.

Aşa arată boabele mele de fasole ornamentală...

...şi aşa arăta planta înflorită şi cu păstăi, la un moment dat în vară, în grădina mea
Iar dacă ştiţi lucruri în plus despre fasolea ornamentală, m-aş bucura să le împărtăşiţi aici sau pe blogul vostru. Orice experienţă pe care o aveţi legat de această plantă ar fi utilă.

***
Două reţete de încercat - una cu păstăi, una cu fasole boabe:
1. Păstăi de fasole murate (runner bean pickle), după metoda japoneză, reţeta lui Hugh Fearnley-Wittingstall - păstăile murate merg foarte bine cu brânză sau cu legume pane
- într-o pungă de plastic se amestecă bine 1 lingură de sare, 2 linguri de zahăr, un sfert de lingură de praf de ghimbir, o jumătate de lingură de seminţe de coriandru proaspăt măcinate, fulgi de chilli, 150 grame de păstăi de fasole tăiate bucăţi de 1 cm
- se lasă deoparte 2 ore (eventual, se pune o greutate peste pungă)
- la servire, se scurge apa pe care au lăsat-o păstăile

2. Ardei (poblano, kapia) umpluţi cu fasole boabe (chillies stuffed with beans), reţetă de la River Cottage
- 6 ardei copţi, curăţaţi de pieliţe, de seminţe şi de membranele din interior
- într-o tigaie se sotează cca 10 minute 2 căţei de usturoi şi 3 şalote (sau o ceapă de mărime medie) tăiate mărunt, se adaugă 150-200 g roşii decojite şi se mai lasă 1-2 minute pe foc
 - se opreşte focul şi se pun în tigaie 400 g de fasole boabe, fiartă (cu furculiţa, se pasează o parte din boabe, celelalte se lasă întregi)
- se adaugă verdeaţă tocată (coriandru), o lingură de chimen zdrobit, o lingură de boia iute afumată, sare şi piper
- se umplu ardeii şi se acoperă cu căpăcelele (codiţele)
- se dau la cuptor cam 20 de minute (într-o tavă unsă cu ulei)
- între timp se pregăteşte un sos de iaurt cu usturoi
- se servesc fierbinţi, cu sos şi chimen presărat pe ei

4 comentarii:

  1. Fasolea asta este foarte buna , dar ca boabe , atunci cand vorbim despre mancare, si nu prea ca pastai :).
    Cele care au boabele mari , de regula, nu numai asta cu floare rosie si foarte frumoasa, care e sigur si comestibila, fara teama, sunt mai bune de folosit in mancare sub forma de boabe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu mi-am făcut curaj să gătesc păstăile fragede pentru că am dat de câteva reţete pe net.

      Da, trebuie încercată şi mâncarea făcută din boabe.
      Am găsit aici o fotografie artistică foarte faină cu boabele. :)

      Într-adevăr, şi florile sunt comestibile. În cartea "Grădina bucătarului rafinat" (care, din păcate, are doar informaţii orientative), Virginia Hayes spune că aproape că nu au gust specific şi-s ideale pentru ornarea multor preparate.

      Ștergere
  2. Reteta cu ardei copt si boabe de fasole mi se pare fantastica! sigur o incerc la toamna. Boabele sunt intr-adevar superbe, bunica mea cultiva fasole cu boabe colorate si erau foarte bune gatite, pastaile nu stiu daca le gatea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aurelia, anul ăsta o să strâng şi eu boabele pentru gătit.
      (Din producţia trecută am oprit doar de pus în pământ anul ăsta.)
      Dacă vrei boabe, pot să-ţi trimit eu câteva, doar să-mi spui. :)

      Ștergere