marți, 2 august 2016

Șofrănel

Anul ăsta, cu șofrănelul am pățit-o cam la fel cum o pățesc pescarii. Adică, m-am bazat pe mine, dar în final am cumpărat de la piață.

După ce am pus semințele în pământ, să scot răsaduri, am constatat că doar una a germinat. Din ea a răsărit o plăntuță gingașă și frumușică. Am transplantat-o în grădină și i-a mers prost. Din ce în ce mai prost. De teamă să nu o pierd, am pus-o înapoi în ghiveci. Nu a crescut viguroasă, dimpotrivă. Un firicel deșirat, cu o floricică anemică în vârf.

Ieri, în piață, nu mi-a venit să-mi cred ochilor. O tanti vindea șofrănel uscat. Întreb, un leu legătura.
Adică mai nimic. Știind cât mă chinuisem eu să-l prind, cu atât mai prețios mi s-a părut.

Petalele-s de un portocaliu minunat!
Încă nu am desfăcut capsulele, dar îmi imaginez ca-s pline de semințe. :) Semințe minunate, de o formă foarte frumoasă, îmbrăcate în fireturi mătăsoase.

Petalele-s bune de colorat textilele și de pus la prăjituri, tot așa, pentru culoare faină. Și poate de vopsit ouăle de Paște și de Înălțare. De încercat. O să le păstrez într-un borcan.
Semințele vor aștepta primăvara, să ajungă în grădină.

Iată ce frumos e șofrănelul uscat, de la piață:5 comentarii:

 1. O planta necunoscuta mie. Daca zici ca petalele coloreaza frumos, incearca-le in rizotto, sau chiar intr-un orez simplu, arata grozav in farfurie orezul auriu. Eu folosesc doua-trei stamine de sofran.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu il colorez cu morvov ras pe razatoarea cea mai marunta si calit 2 minutele in ulei :) Arata, intr-adevar, intr-un mare fel rizotto galbui.

   Ștergere
  2. Mulțumesc, Dani. Mulțumesc, Vasi. Foarte faine idei (mai ales că mie îmi place să gătesc și să fac experimente culinare).

   Ștergere
  3. Cu morcov coloreaza si mama :) Uneori pune chiar morcov fiert din supa.

   Ștergere
  4. Eu pun uneori curry, pentru gust. Și îl și colorează un pic în gălbui.

   Azi am adunat petalele de la cele două legături. Nu s-au adunat prea multe. Nu câte credeam eu că o să adun. :)

   Ștergere