Nu de alta, dar am descoperit cu mare surprindere că au legat, au crescut măricei, iar asta relativ repede. Şi sunt foarte gustoşi.
Se pot face atâtea feluri de mâncare din ei!
Pentru început, i-am pus în ciorba de perişoare şi am făcut şi pane, cu mujdei.
Urmează cât de curând dovlecei umpluţi cu carne.
Şi-ar mai fi: supă-cremă, chifteluţe, dovlecei bătuţi (adică fierţi, pasaţi şi amestecaţi apoi cu maioneză şi usturoi), salată de dovlecel crud... mi-a scăpat ceva? :)
Ce reţete aţi mai încercat şi v-au plăcut?
*
Recomand călduros plăcinta de dovlecel şi brânză.
Am folosit foi de plăcintă, iar umplutura a constat în 4 cepe verzi, doi dovlecei mari daţi pe răzătoare, cca 700 g brânză, 4 ouă, sare, piper, pătrunjel şi mărar.
La cuptor am ţinut-o aproape o oră, la foc mediu spre mic.
În mod cert, o să se taie mai frumos când o să fie rece.
Sigur că nu am putut aştepta până mâine, ci am mâncat în seara asta, fierbinte.
De acum o sa tot produca si o sa ai posibilitate sa experimentezi tot felul de retete. Nu-i asa ca este cel mai bun dovlecel pe care l-ai mancat? Eu nu-l gatesc prea variat, dar nu concep ciorba fara dovlecei, si pane cu usturoi, chiftelute...
RăspundețiȘtergereDa, e cel mai bun! :)
ȘtergereÎntr-adevăr, pe locul întâi sunt dovleceii pane, cu mujdei. Şi nouă ne plac cel mai mult aşa.
I-am mai făcut şi la cuptor, ca să evit prăjeala.
Însă făcuţi în tigaie, în ulei, sunt grozavi. Deh, lucrurile interzise sunt cele mai bune. :)
Sa-i incerci si la musaca, in loc de vinete. Eu am facut ieri dovlecei umpluti cu carne si orez. Am pus si miezul scos din ei in umplutura si a iesit foarte pufoasa. Rasi, storsi si amestecati cu oua si branza de oaie sunt minunati in placinta.
RăspundețiȘtergereO să încerc musaca de dovlecei, nu mă gândisem la varianta asta. Nu am făcut niciodată.
ȘtergereDar înainte de musaca, ideea cu plăcinta e irezistibilă, aşa că diseară... gata, ăsta e meniul! :)
Pornind de la ideea ta, am căutat acum pe net plăcintă de dovlecei - cică grecii fac, pe limba lor îi zice kolokithopita.
Ștergere(De spanakopita ştiam, dar de kolokithopita, nu.)
Revin cu isprava mea culinară de diseară. :)
E clasica placinta de vara, Se face mai ales din dovlecii mari, din care se scot semintele si apoi se rad cu lingura si se folosesc la umplutura. Exista si o reteta de placinta fara foi cu faina de malai, careia i se zice batzina si o pregatesc traditional muntenii din Epir. Variantele sunt nenumarate, fiecare regiune face placinta putin altfel :) Mie imi place sa pun si putina nucusoara.
ȘtergereDaaaa... cred că ar fi mers şi nucşoară... am pus doar sare, piper, mărar şi pătrunjel.
ȘtergereData viitoare...
Batzina sună foarte bine, cu făină de mălai.
O să mai cercetez.
Mulţam pentru idei.
Spor la bucatareala!
RăspundețiȘtergereMulţumesc. Plăcinta e acum la cuptor.
ȘtergereDacă o ratez, o să tac mâlc pe tema asta. Dacă-mi iese faină, o să pun poze şi explicaţii. :))
Felicitari Carmen, arata foarte bine si inteleg ca este foarte buna, trebuie incercata!
RăspundețiȘtergereNu-s prea reuşite pozele, în realitate arăta mai bine. :))
ȘtergereŞi se face uşor, nu are cum să nu-ţi iasă.
Să-mi spui dacă o încerci vreodată. :)
Astazi fac dovlecei pane, daca aduc ceva dovlecei de la tara sper sa o incerc si eu saptamana viitoare.
ȘtergereFoarte buni şi pane!!!
ȘtergereDacă aduci, să le faci poză, ca amintire a produselor din grădina ta. :)
Ce de minunăţii prin grădinile voastre!!! Îmi place că aflu tot soiul de lucruri, iată acum o reţetă îmbietoare. Mulţumiri,
RăspundețiȘtergereMarta, cred că asta e partea cea mai plăcută a grădinăritului: când începi să culegi roadele. :)
ȘtergereArata grozav si cred ca e foarte buna. Si mie imi plac placintele ciu tot felul de umplutuiri. Zucchini au textura mai densa,nu sunt asa zemosi ca dovleceii si au mai putine seminte. Se poate face salata din zucchini crud, taiat fasii cu cutitul special.Am mai vazut zucchini trecut printr-o masina speciala si ytaiat ca niste spaghete si gatit apoi cu condimente si un sos. Dar parca ai incercat si tu salata de zucchini sau dovlecel crud,
RăspundețiȘtergereAm făcut salată de dovlecel crud. Într-adevăr, e foarte bună. Dar dovlecelul trebuie neapărat tăiat foarte, foarte subţire (eu l-am tăiat cu_cuţitul de curăţat legume). Şi am pus oţet balsamic, are altă aromă (nu c e neapărat mai bun, dar la asta merge pentru că e un pic caramelizat).
ȘtergereTufele mele de zucchini produc în continuare, ca nebunele... Mă bate gândul să fac şi nişte flori de dovecel umplute cu brânză şi prăjite pane (probabil că 2-3 ar fi de ajuns, nu cred că T. mi-ar ţine hangul la aşa ceva :)).
e ceva foarte fin care merita incercat. o deliatesa,
Ștergereeu congelez baby zucchini sau baby dovlecei :) pentru iarna.
dar asta mai spre toamna.
astept poze cu florile umplute, daca te decizi sa incerci.
Şi eu congelez dovlecel, de orice fel, tăiat cubuleţe. Îmi place mult să pun iarna la ciorbe. Am făcut şi paste cu dovlecel şi brânză.
ȘtergereOK, dacă mă încumet, revin cu poze.
Dacă faci tu, să-mi trimiţi poze. :)
dovlecel taiat cubulete. oparite un pic cubuletele pana se inmoaie. scurse prin presare. in continuare - fix ca reteta de salata de vinete. un deliciu care nu supara fierea :)
RăspundețiȘtergereSună foarte bine, mulţam pentru reţetă. Mai ales că e şi savuroasă, şi dietetică în acelaşi timp.
ȘtergereTrebuie să ne gândim şi la sănătate... of, mai ales cu vârsta...