Găină mirată |
Nu că aş şti acum... :)
Dar, acum doi ani, ne-a dat cineva nişte ouă şi am scos la clocitoare puiuţi tare drăguţi. Anul trecut i-am înmulţit (şi la clocitoare, dar şi natural - o găină a căzut cloşcă şi a scos zece puişori, şi au trăit toţi), iar acum avem găini şi cocoşi.
N-aş mai putea fără cântec de cocoşi dimineaţa devreme şi fără găini care lasă cu hărnicie ouşoare în cuibar.
Sunt simpatice foc şi am observat ce expresive sunt - unele par uneori furioase, altele mirate... şi tot aşa.
Din păcate, nu ştiu ce rase sunt, cum se numesc. Unele (cele cu picioare îmbrăcate până jos) par să fie găini ouătoare, iar celelalte par să fie rasă mixtă (şi de carne, şi de ouă).
Mi-am propus să urmăresc când sunt târguri de asemenea păsări şi, cu timpul, să mă documentez un pic despre rase.
Cândva, la începuturi, curtea lor era plină de iarbă. Acum nu mai apucă să iasă nici un fir.
Aşa că nu-mi imaginez, pe termen lung, o curte cu vreo plantă şi găini.
Dar mai studiez...
Roşcata (se scutură şi apoi pleacă mulţumită) |
Găini odihnindu-se |
Ţanţoşul |
Cheliuţa |
Slobozind o mărgică |
Ba ii e foarte bine si curtii si gainilor impreuna :). Eu nu le vreau inchise, mie imi plac sa-mi umble-n curte si sa-mi stea in picioare. Acum am mai putine, dar in primavara-vara aveam in jur de 40 de gaini si 9-10 rate, toate in curte. Si iarba e la locul ei, menta tot acolo, lalele si zambile si ce-am mai avut.
RăspundețiȘtergereSpatiul fiind mare, iarba are timp sa se regenereze si creste mai viguroasa.
Sigur, in gradina e altceva, acolo nu au voie decat din toamna tarziu.
Dar din proprie experienta iti spun ca e ok. Iar puii cresc vazand cu ochii lasati liberi, aiurea, prin curte :)
M-am uitat şi eu cu jind la cele de pe blogul tău, la articolul despre permacultură.
RăspundețiȘtergereDar la noi, din păcate, curtea e mică. Le-am dat găinilor tot ce se putea da. :) Cam 150 de metri pătraţi. În rest, nu mai avem decât grădina de legume, iar pe marginea brazdelor, florile.
Sper totuşi că nu sunt nefericite. :)
Frumoase gainute - cele cu pene pe picioare se numesc( dupa cum le-a botezat nepotica) -putuloni adica un fel de pantalon si asa le-a ramas numele. Gat golas sunt foarte ouatoare si daca sunt din rasa "gat golas de Transilvania au si o calitate deosebita a oualelor. Lasate intr-un spatiu adecvat si hranite corespunzator( fara concentrate cumparate - se pot foarte usor face natural in gospodarie) sunt o mana cereasca la curte. O zi minunata si spor la treaba.
RăspundețiȘtergereŞi mie îmi plac foarte mult cele putuloni. :)
RăspundețiȘtergereNu ştiu dacă cele cu gât golaş sunt de Transilvania, dar la cât sunt de ouătoare, s-ar putea să fie.
Le măcinăm grâu amestecat cu floarea-soarelui şi porumb. Se mai pune şi altceva, care să stimuleze ouatul?
Puteti sa adaugati orz si coji de oua puse in tava la cuptor si macinate pentru calciu, stiu este putin mai dificil de facut dar, merita. O seara frumoasa si o duminica cu cuibare pline de oua.
ȘtergereO să strâng cojile de ouă şi o să încerc. Orz nu prea am văzut la târg, dar o să mai caut. Mulţumesc foarte mult pentru reţetă.
ȘtergereM-am cam încurcat prin cele trei bloguri...Oricum, vor fi lecturile mele, fiindcă-mi place cum scrii. Limpede. Îmi plac şi fotografiile tale. Foarte faine!
RăspundețiȘtergereAm pornit să ţin un fel de jurnal cu de toate (pianina mecanică) pe care l-am separat de lecturi (pisici solfegiind).
RăspundețiȘtergereIar de când cu pasiunea pentru grădinărit şi ce mai e prin curte, pasiune care a crescut tot mai mult de la an la an, mi-am zis să-mi notez aici (cele patru anotimpuri) ce fac, ce învăţ, ce văd, ce aud despre subiectele astea.
Pot fi luate şi ca bloguri distincte, nu neapărat legate între ele.
În fine, o să mă mai gândesc cum să le prezint fără să pară încurcate. Orice sugestie e bine-venită. :)
E o vorba care spune ”ori gaina, ori gradina”.Ambele nu se impaca, pentru ca gainile sunt stricatoare .Noi avem acasa cateva care traiesc libere prin curte, de rasa pitica.Am zis noi ca poate astea mici nu vor fi foarte stricatoare. Gainile de rasa sunt obtinute de la oua adunate de la pasari de aceeasi rasa crescute separat , in spatii distincte de ale altor rase.La tine par cam corcituri :).Uneori pasarile de rasa sunt mai pretentioasa, ori mai putin ouatoare, ori sensibile la diverse afectiuni, ori cresc prea grele .Si noi ne-am obisnuit cu pasari in curte, cand vad la altii oua de la magazin...:( nu-mi mai place deloc aspectul lor :).
RăspundețiȘtergereCred că ai dreptate, precis sunt corcituri. Am primit ouăle de la cineva de la ţară, care nu cred că era interesat să crească găini de rasă, ci să obţină ouă pur şi simplu.
ȘtergereIar ouă chiar fac, frumuşelele... :)
Cele de rasa sunt mult mai sensibile sa stii:)
RăspundețiȘtergereOricum ouale sunt la fel :)
Haha, ai dreptate cu ouăle! Nu m-am gândit niciodată aşa. :)
Ștergere