După freezing rain din 9 decembrie (foto), de câteva zile plouă.
luni, 14 decembrie 2020
luni, 30 noiembrie 2020
duminică, 22 noiembrie 2020
Prima brumă
*
Odată cu frigul, găina cu ouă de aur a spus: stop!
Așa că ieri, în lipsa ouălor, am făcut o prăjitură cu fructe... cum? fără ouă! :) Am găsit o rețetă pe net, care mi-a plăcut - prăjitura a ieșit neașteptat de pufoasă, a fost o surpriză. (Eu am pus și o cană de fulgi de ciocolată; iar pe deasupra merge presărat zahăr brun, ca să rezulte la final o crustă ușor caramelizată.)
vineri, 20 noiembrie 2020
miercuri, 18 noiembrie 2020
Tufănele
duminică, 15 noiembrie 2020
Butași de trandafiri noi în grădină
sâmbătă, 14 noiembrie 2020
vineri, 13 noiembrie 2020
joi, 12 noiembrie 2020
Smochinii
Mijlociul a produs așa și-așa, smochine mai mici. Mezinii sunt 3 - puii de Black Bursa, obținuți de mine din semințe de smochine de la Kaufland, și un pui adus de T.
Pentru mijlociu și mezini mă tem în iarna asta.
*
Iar vecina mi-a adus doi pui de smochin cu fructe negre, dar soi neaoș (spre deosebire de Black Bursa, turcesc, care s-ar putea să nu facă fructe deloc la noi).
miercuri, 11 noiembrie 2020
Treburi de toamnă târzie
- am săpat strat și am pus semințele de pătrunjelul (în sfârșit!)
- am pus cu bidon 3 cuiburi de butași de trandafiri la poartă (galbeni, roșii vechi de la tanti marițica și un cuib de roz mărunți)
- am mutat mușcatele în casă, le-am înghesuit pe toate 4 într-o jardinieră lungă, căreia i-am găsit loc pe pervaz în hol
- am strâns semințe de crăițe mari, înalte (galbene și portocalii)
- tot fac planuri (mi-a revenit avântul după discuția cu T... grădina trebuie să meargă mai departe, și trebuie să meargă mai bine, în ciuda vicisitudinilor) - unde să se cațere anul viitor spanacul malabar, unde le-ar merge mai bine roșiilor, ardeilor și vinetelor, unde să pun guliile (nu, nu renunț la ele, în ultima vreme au fost așa gustoase!!!) ș.a.m.d.
Pe balotul de paie de căpătat și-au făcut culcuș trei frumoși, printre care ultima tricoloră sosită de pe drum în familia noastră: Ilse (puiuț de cca 6 luni) |
marți, 10 noiembrie 2020
luni, 9 noiembrie 2020
Compost
Sper ca la primăvară să am rezultate bune.
Azi am mai adăugat peste grămadă gunoi de găini, carton și frunze uscate.
(Unde aruncasem resturile de gutui de la marmeladă și compot, am descoperit că s-au dezvoltat extrem de multe râme, am fost foarte, foarte surprinsă. Au fost cantități mari de resturi de gutui, și pentru că anul ăsta am avut multe gutui, dar și pentru că au fost multe viermănoase și am aruncat mare parte din aproape fiecare gutuie, nu doar cotorul. În fine, nu am văzut niciodată atât de multe râme la un loc.)
marți, 3 noiembrie 2020
Diverse
Dar mai toată ziua a picurat din când în când, așa că am stat mai mult în casă.
duminică, 1 noiembrie 2020
1 noiembrie în grădină
Pe la 10-11 s-a înseninat, și curând s-a făcut soare. Temperatură plăcută.
Am stat pe-afară câteva ore bune.
Am băgat mușcatele și campanulele în solar.
A înflorit bogat physalis - are și multe mici lampioane formate. Dar ce târziu! Fiind în solar, poate-poate...
Au răsărit ridichile, salata, spanacul.
Gogoșarii sunt o mulțime. Tot scriu despre ei pe blog, pentru că sunt o mare mirare pentru mine. Îi văd zilnic și mă tot minunez.
De mâine:
- de pus arpagicul
- de pus usturoiul
- de aruncat semințele de pătrunjel
Gălbenelele au împânzit curtea - o să mai strâng de pus la uscat. Și-s și tare decorative în vază. |
sâmbătă, 31 octombrie 2020
Ajania pacifica
O plantă decorativă și prin frunzele mărginite cu argintiu, și prin floricelele mărunte, galbene, adunate-n mănunchiuri.
Perenă, asta e sigur - dar pe ghiveci scrie că rezistă la 0 grade Celsius, în timp ce pe net se spune că rezistă până la cel puțin -20 de grade Celsius.
Cum e rudă cu asterul, înclin să cred că rezistă la iernile de la noi.
vineri, 30 octombrie 2020
Campanule cu leuștean
Leușteanului gata prins de la Dumnezeu în jardiniera de campanule, despre care scriam aici, îi merge foarte bine.
Nu știu dacă ar fi o idee bună să-l transfer în grădină la vremea asta...
miercuri, 28 octombrie 2020
marți, 27 octombrie 2020
Busuioc... și altele
Busuiocul a fost omniprezent anul ăsta. Acum, când sezonul grădinăritului s-a încheiat de ceva timp, încă ne bucurăm de busuioc verde și aromat. Ieri am transplantat într-un ghiveci trei tufițe din grădină. Și încă mai e destul în minisolar.
Frumusețea unei toamne lungi este că încă mai găsești prin grădină fel și fel de legume și verdețuri care să te inspire. Spanac malabar, morcovi, sfeclă roșie, mangold, vinete, ardei și altele. Dacă faci o plimbare prin grădină, imposibil să nu aduni câte ceva pentru pregătirea mesei.
Ieri am adunat un castron de roșii cherry, câteva cepe verzi, busuioc... și a ieșit o salată cu gust incredibil.
Azi, ceapă verde, busuioc, pătrunjel, frunze de țelină, gogoșari (mici, dar cărnoși și de un roșu sănătos), și toate au mers la rețeta de Uzbek dumplings pe care mi-am luat, în sfârșit, inima-n dinți s-o fac.
Uzbek dumplings (aluatul e făcut cu ou bun de la țară) rețeta, aici Ce zice mamarea despre Uzbek dumplings: - Sunt foarte bune mogâldețele-astea! |
duminică, 25 octombrie 2020
Darurile toamnei
...de fapt, tufănelele-s daruri de la Tudor, iar pentru restul am muncit. :)
În fine, se cheamă că e toamnă deplină. Doar de tigvă nu mă îndur încă să o rup de pe vrej, în speranța că din verzuliul nedefinit de acum o va vira către nuanțe mai convingătoare.