marți, 22 noiembrie 2016

Căpșuni

M-am hotărât să mut căpșunii. În locul de până acum s-au întins și nu i-am mai putut ține în frâu.
Am mai avut tentative să-i răresc, să-i aliniez, să-i ordonez... dar cu succese mediocre.

Așa că o iau de la capăt. Am plantat un rând luuung, în fundul grădinii, cât ține curtea, aliniați cu gardul, la distanță de cca 50 cm de el. M-am gândit că fiind un singur rând o să-mi fie ușor să urmăresc stolonii și să mențin ordinea.  Solul e bun, îngrășat organic. Mâine o să le înconjur de frunze uscate,

Singura problemă e că nu știu dacă vor rodi în primul an. (Unii spun că în primul an e bine să rupi toți bobocii de flori, ca să asiguri rod bogat în anii următori. Dar nu știu dacă o să mă îndur...)
De-asta, până una-alta, pentru siguranță am lăsat și căpșunii vechi (în vara asta au rodit bogat, dar cu pierderi destul de mari din pricina dezordinii).



9 comentarii:

  1. O sa rodeasca si in primul an, dar nu atat de bogat. Din cate stiu de la parinti, trebuie mutati cam la trei ani. Mama intotdeauna planta cateva randuri noi si le sapa pe cele mai vechi, iar la mijloc erau parcelele ce dadeau productie buna. Nu ii muta niciodata pe toti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci sunt pe drumul cel bun.
      Mulțumesc pentru sfaturi și pentru că mi-ai împărtășit din experiență.

      Ștergere
  2. Eu mătur periodic curtea găinilor și pun gunoiul toamna târziu în grădină. E un îngrășământ foarte bun, inclusiv pentru căpșuni. Doar că trebuie lăsat așa peste iarnă, să se descompună.
    Oare nu ai putea să încerci așa? Apoi să pui o parceluță mică de căpșuni.

    Eu nu pot sta fără căpșuni în curte, îmi plac mult de tot. :)
    Mulțumesc, succes și ție!

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-adevar productia este mica, dar este si buna si asa. Nici eu nu m-as incumeta sa rup la flori.Gainatul de gaina este bun, deoarece are mai mult fosfor decat gunoiul de grajd, ceea ce este benefic florilor si fructelor de capsuni.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dar o fi momentul bun de mutat capsunii acum? Nu se face vai pe la inceputul toamnei operatiunea? Eu asa stiam. Daca e bine si acum, ma apuc si eu sa fac asta, ca n-am apucat in septembrie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil că e cam târzior, Cristina. Dar nici la începutul toamnei nu cred că e bine, e prea cald încă. Ideal cred că era la final de octombrie, început de noiembrie.
      Dar pe mine m-a încurajat faptul că nu a înghețat pământul.
      Nu în ultimul rând, am atât de mulți căpșuni, încât dacă nu se vor prinde, pot să mai încerc o dată la primăvară.
      Pe moment, nu am știut ce să fac altceva, eram disperată de dezordinea în care sunt acum, nici nu știam de unde să mai apuc lucrurile. :) Așa că, spontan, am hotărât operațiunea mutarea.
      Dacă ai mulți și nu îngheață pământul peste noapte, cred că poți să încerci.

      Ștergere
  5. şi noi am mai mutat din căpşuni, în 3 rânduri, ordonat - au rodit dar nu aşa mult în primul an ! celelalte căpşuni sunt dezvoltate aşa cum au vrut ele, reuşesc cu greu ca să umblu printre ele ca să adun fructele... mi-a fost greu şi ca să le ud (la noi a fost uscăciune mare anul acesta...) !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu am pățit la fel - nu reușesc să mă mișc printre ele fără să le stric, pentru că rândurile s-au unit, iar acum e o mare de căpșuni.
      Sper să ne reușească ordonarea lor. :)

      Ștergere