Anul trecut, am dat în piață de o tanti care vindea răsaduri, printre care și de praz. Mai avea doar câteva (10-20 de fire, nu mai știu).
Cum mie îmi place mult prazul (la tarte și la plăcinte, dar și mâncarea de praz cu măsline), nu am ezitat să cumpăr și să plantez. În același timp, mi-am zis în minte că în anul următor, adică ăsta în curs, o să fac niște răsaduri de-ale mele și o să am o producțieeee...
Așa se face că pe la jumătatea lui aprilie (târziu! da!) am găsit pe la nu mai știu ce supermarket un plic de semințe de praz și le-am pus în ghivece. Au ieșit greu, mi s-a părut mie. Și cresc și mai greu, parcă.
Acum sunt firave, firave.
S-o mai face firicelul ăsta destul de mare de-o tocană? :)
Ați cultivat așa ceva?
Există ceva anume ce trebuie știut, ca să obții o producție cât de cât mulțumitoare?
Trebuie să ai speranţă...Nu mă pricep la mica agricultură şi încă mai puţin la praz. Îţi urez o recoltă bună!
RăspundețiȘtergereMulţumesc, să vedem ce va fi, că speranţă încă mai am. :)
ȘtergereN-am pus praz din seminte niciodata, dar cred ca o sa ai o recolta frumoasa la toamna, Mie mi se pare, ca arata bine, au trecut doar trei saptamani de cand l-ai semanat.
RăspundețiȘtergereI-am dat târcoale în dimineaţa asta, e cam pleoştit, dar e verde. :)
ȘtergereDacă văd la piaţă răsad, o să mai iau câteva fire de rezervă, mă gândeam eu acum, admirându-mi opera. :)
Buna ziua. Planteaza firicele in gradina si udale bine. Pana-n toamna vei vedea ce praz frumos faci.
RăspundețiȘtergereO zi minunata
Bună, Vasile! Aşa fac şi să vedem ce va fi.
ȘtergereSunt foarte curioasă dacă o să am de-o mâncărică sau o să fac precum pescarii - după ce grădinăresc ce grădinăresc, mă duc la piaţă şi târguiesc tot ce-mi trebuie. :)
una lume spune ca trebuie sa fasonezi radacinile si frunzele inainte e transplantare. eu am probat si asa, dar si lasate intacte si s-au dezvoltat fix la fel. da-i soare si apa si sa vezi ce minuni o sa-ti creasca (al meu abia are vreo 5 mm acum), se muta in camp cand are 60 de zile (asa spune la carte) si nu-ti fa griji daca in toamna unele vor fi mici: le lasi pe loc, trec iarna cu bine, din martie cresc iarasi si cine mai are praz de stufat la paste?:)
RăspundețiȘtergereSimona, mulţumesc foarte mult pentru tot ce mi-ai spus.
RăspundețiȘtergereAcum sunt mai liniştită, înseamnă că mai e timp. :)
O să fac şi eu un experiment la toamnă, să las câteva fire afară, să vedem cum trec iarna?
Stufat de praz chiar nu am făcut niciodată.
E bun-bun?
(Întrebarea cred că e de prisos totuşi. Eu, fan praz, nu am întâlnit niciodată mâncare cu praz să nu fie bună-bună. :) )
Când o să faci odată, să postezi pe blogul tău reţeta şi poze, te rooooog...
(Sau poate e deja şi nu am dat eu de ea?)
nici nu stiu daca exista vreo reteta cu praz in stufat, dar, vorba ta, prazul in orice mancare e delicios, da o dulceata aparte. in stufat, combinate frunzele de praz cu cele de usturoi si ceapa, gustul devine usor mai dulceag, mi se pare chiar mai bun. pun dupa ochi/chef/cate am, cu cat mai multe, cu atat mai bine. :)
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAşa am păţit eu într-un an cu ceapa, când n-a vrut nici de-afurisită să crească - când am recoltat-o, soră-mea mi-a zis: "E mai mică decât când ai pus-o." :)))
ȘtergereDa, sper să am cu ce mă lăuda la toamnă.
Între timp, colecţionez reţete. :)
Uite, tocmai ce-am aflat că există stufat de praz. Nu ştiam.
Reli, mii de scuze, am şters din greşeală şi viteză comentariul de la tine, nu ştiu cum am reuşit.
ȘtergereL-am recuperat din Design, îl repostez. Îmi pare rău pentru neatenţie, nu mai fac. :(
Eu am luat intr-un an rasaduri frumusele din piata dar in loc sa se ingroase tulpina se tot subtia pana cand disparea de tot. Nu mi-am explicat ce soi de praz era, l-am udat dar nu era in plin soare, cam in semiumbra si de atunci n-am repetat experienta. Mie imi place foarte mult prazul si atunci il cumpar toamna ca e din belsug si-l tin in pivnita, la fel de bine l-as putea pastra si in congelator. Spor sa ai si sa ni-l prezinti in toamna.
Stai linistita!
ȘtergereMie imi place foarte mult prazul asa ca de ce nu si stufat? Eu stufatul il fac cu usturoi verde, cu praz cred ca iese prea dulce, putina lamaie? Ne da Simona reteta si incercam!
Şi eu tot cu usturoi îl ştiu.
ȘtergereDar, într-adevăr, trebuie să fie bun şi cu praz.
Da, aşteptăm reţeta. :)
la congelator nu mai e la fel de bun ca-n beci, in nisip, sau in camp deschis, greu e sa-l scoti din pamantul inghetat. si morcovii, pastarnacul, telina, radacina de patrunjel rezista la fel (ele trebuie protejate cu o folie).
RăspundețiȘtergereÎn general, când avem producţie mai măricică, în nisip le păstrăm. Până acum s-a întâmplat doar cu păstârnacul.
ȘtergereBeci nu avem, dar cât aş vrea... :)
Eu am pus intr-un an semintele direct in gradina si au crescut frumos. In anul urmator, insa, nu au mai vrut sa creasca la fel si am renuntat la cultivarea prazului. Succes!
RăspundețiȘtergereSăptămâna trecută, vecina noastră, tanti Lenuţa, mi-a arătat că, la fel, a pus seminţele direct în grădină. Germinaseră, crescuseră un pic prăzişorii. :) Mi-a zis: "Dacă vreţi, vă dau răsad!"
ȘtergereCeea ce m-a mai liniştit. Pentru că firicilele mele se încăpăţânează să nu crească. :(
Mulţumesc, Mihaela, succes şi ţie în tot ce grădinăreşti!
Am pus amestecat in pamant zatul de cafea am vazut la o familie in Austria strangeau trei ingrediente pt gradina si aveau ceapa in rasad . Au pus zat de cafea ,cojile de banane si cojile de ou au amestecat cu pamant si puneau peste rasadurile de legume pentru vigoare . Fiecare avea un rol dar nu imi aduc aminte bine si nu vreau sa gresesc dar merge de minune . Am resuscitat si un nuc am udat cu apa si ingredientele de mai sus . Cu respect .
RăspundețiȘtergere