luni, 28 ianuarie 2019

Ceapă egipteană

Ceapă egipteană de la Ilinca

Am primit de la Ilinca de pe FB bulbili de ceapă egipteană. Căutând pe net, am găsit aici un articol foarte interesant și lămuritor. Îl reproduc aproape integral mai jos:


Sursa textului: http://www.emigrantiingradina.uk/2018/04/27/ceapa-egipteana-umblatoare-o-raritate-in-gradina/


Ceapa egipteană umblătoare (Allium cepa var. multiplicans), în engleză tree onion sau egyptian walking onion este o rudă a cepei pe care o cunoaștem noi (Allium cepa). Am descoperit-o accidental și am început să caut detalii despre această specie interesantă. Mi-a atras atenția deoarece este o plantă perenă, care rezistă în grădină ani la rând iar dacă o lași, se înmulțește și se sădește singură. Arată foarte interesant și cu siguranță și-a câștigat un loc la mine în grădină.

Ciclul de viață al cepei egiptene umblătoarePrima care va răsări în grădină, este ceapa egipteană, care indiferent de vreme sau dacă pământul este acoperit cu zăpadă, ne va vesti venirea primăverii. Aceasta crește cam de 1 metru, iar în vârf formează un mănunchi de cepe mititele. Cepele se aseamănă cu arpagicul, numai că sunt mai mici ca acesta și se numesc bulbili. Pe parcursul sezonului, planta se maturează, iar bulbilii cresc și ei. Fiecare ceapă egipteană va avea câte un mănunchi în vârf, de aceea englezii le mai numesc și top onions.

Primăvara devreme bulbilii apar înveliți de o capsulă albă protectivă, iar dacă o atingem, are textura hârtiei. Bulbilii ating maturitatea vara târziu, când deja înverzesc și au mici rădăcini formate. Aceștia arată acum ca planta mamă, numai că în miniatură. Din cauza greutății lor, planta se va îndoi, iar dacă bulbilii cad pe pământ fertil, își vor forma rădăcini și se va forma o altă tufă de ceapă egipteană umblătoare, de unde îi vine și numele, pentru că efectiv se va deplasa prin grădină an după an, înmulțindu-se și sădindu-se singură.

Chiar dacă această specie de ceapă se îmulțește prin bulbilii din vârful plantei, câteodată mai apar și flori. Acestea sunt albe, cu 6 petale și 6 stamine, iar pe mijlocul fiecărei petale se găsește o bandă verde, de culoarea mazărei. Însă în scurt timp se va usca, deoarece energia se duce mai mult la bulbili decât la flori. Este o raritate ca aceste flori să facă semințe. Florile tind să apară atunci când planta este destul de bătrână și când deja s-a divizat în pământ de 2-3 ani. În acest moment, putem recolta toată tufa pentru consum, având în vedere să o înmulțim înainte de recoltare, prin bulbili sau prin diviziuni ale rădăcinii.

În pământ se formează cepe asemănătoarei cele eșalote, de dimensiuni medii. Acestea pot fi recoltate și mâncate, cu tot cu frunze, deoarece toată planta este comestibilă. Atunci când recoltați o plantă din tufă, aceasta din urmă nu se va mai regenera, deci să fiți atenți să nu luați prea multe încât să rămâneți fără. Dacă ceapa recoltată o lăsați în pământ, se va forma din ea altă tufă, deci dintr-o singură plantă se fac 5-6 plante, contribuind astfel la îmmulțirea cepei egiptene pe cale subterană. După câțiva ani, tufa poate avea chiar și 50 de cepe deoarece an de an se divide și se înmulțește. O idee bună este de a diviza tufele din grădină și în același timp să recoltați cepe din ele, deoarece dacă plantele sunt îngrămădite, nu mai formează mănunchiuri mari de bulbili.

Când și cum să plantați ceapa egipteană
Ceapa se înmulțește prin diviziunea rădăcinii, sau prin plantarea bulbililor. Aceștia se plantează exact ca arpagicul, cam la 3 cm adâncime, la 30 cm unul față de celălalt având în vedere că dintr-un singur bulbil se va forma o tufă de 6 cepe, și dacă o puneți pe rânduri, lăsați 60 cm între ele. Dar se poate planta și în mănunchiuri de bulbili. Plantați-i undeva unde primesc cât mai mult soare, cu toate că tolerează și umbra parțială. Îi puteți planta chiar și în ghivece, pe care puteți să le țineți afară sau în casă. Îi puteți planta în orice anotimp, chiar și iarna dacă pământul nu este înghețat, dar cel mai recomandat este să plantăm bulbilii în toamnă. Vă prezint mai jos ce se întâmplă când plantăm bulbilii, în funcție de anotimp:
- dacă plantăm în primăvară: planta își va dezvolta rădăcini, bulbi si va face foliaj verde, dar nu va produce bulbili decât în al doilea an.
dacă plantăm în vară: se vor dezvolta frunzele și rădacina, și foliajul, însă în primul an nu va face bulbili.
- dacă plantăm toamna, am făcut cea mai bună alegere: planta își va dezvolta în toamnă rădăcini și frunze, peste iarnă foliajul va muri , iar în primăvară devreme va răsări și va crește cam de un metru, dar nu va face bulbili decât în al doilea an. Dacă am plantat un bulbil mai mare putem fi norocoși și planta să facă din primul an mănunchi de bulbili.
- dacă plantăm iarna, nu este nicio problemă atâta timp cât solul nu este înghețat. Bulbilii plantați nu vor crește, poate doar puțină rădăcină și cam atât. Dar dacă trăiți într-un climat mai călduros, vor face și niște frunze.
- dacă lăsați natura să își urmeze cursul, bulbilii când vor cădea pe pământ se vor sădi singuri atâta timp cât au căzut pe sol fertil și au destulă umiditate.

Cum recoltăm ceapa egipteană umblătoare
Pentru a recolta bulbilii, trebuie să așteptăm până în vară târziu, iulie sau august. Vă veți da seama că s-au maturizat când deja ceapa nu mai este așa fermă și începe să se îngălbenească. După recoltare îi puteți consuma ca atare sau gătiți, îi puteți păstra, sau îi puteți planta în grădină.

Pentru a recolta frunzele verzi, pur și simplu le rupeți dinspre exterior spre interior. Le puteți rupe pe toată perioada anului, planta se va reface repede și va produce și mai multe frunze, numai bune pentru a fi recoltate iar.

Pentru a recolta bulbul de ceapă din pământ, trebuie să așteptați să vină luna august. Odată ce îi scoateți din pământ planta nu se va mai reface, așa că fiți sigur că au mai rămas câteva plante acolo. Bulbii au mărimea șalotei, dar dacă îi doriți mai mari, tăiați frunza ce susține mănunchiul de bulbili, pentru ca planta să își redirecționeze energia și resursele pentru a crește bulbii din pământ.

sâmbătă, 19 ianuarie 2019

Ulei aromat

În ulei de măsline am pus azi rozmarin de la mine din grădină (am transplantat tufa de-afară în ghiveci în casă, pentru iernat), coriandru peren (de la Ali - în toamnă, târziu, am desfăcut în două tufița primită de la ea și am pus și afară, și în ghiveci în casă), ardei iute cherry bomb și câțiva căței de usturoi de Râmnicelu, ca să fac un ulei aromat (la ideea Anei de pe FB).

joi, 10 ianuarie 2019

Planuri și altele

Ieri am scormonit prin semințe. Zilele astea se impune să încep să le ordonez cumva.
Nu cred că o să mai fac răsaduri timpurii, pentru că nu am destul spațiu. În casă nu e loc propice pentru așa ceva. Anul trecut m-am luptat cu musculițele albe.
Mă rezum la câteva firicele de ardei iute. Restul... în răsadniță.

Alaltăseară am profitat de ger și am făcut (efemere) globulețe de gheață cu care am împodobit bradul. (Seara am pus în formele de brioșe crenguțe de brad și bobițe roșii de la trandafiri, pe care le-am acoperit cu apă. A doua zi de dimineață erau înghețate tun. Cele mai bune sunt formele de silicon.)
Au rezistat o zi. Ieri, cele câteva raze de soare le-au topit încet, încet, încet.

Astă-seară cade măzăriche. Din hol, se aude zgomotul micilor perle, un fâșâit specific.
Și mă bucur că în sobă arde focul.



luni, 7 ianuarie 2019

Plante de iarnă (la care visez)

Hammamelis, înflorește iarna
(sursă foto: https://www.casa-gradina.ro/plante-impodobite-intreaga-iarna/)

Asebo (Pieris japonica)
(sursă foto: https://www.soleshop.ro/articole/5-plante-care-infloresc-iarna-2)

Iris pitic danfordiae - înflorește încă din februarie, se pare că este cel mai timpuriu iris
(sursă foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/Iris_danfordiae#/media/File:Iris-danfordiae-flowers.jpg)

O gălbenea

Într-o jardinieră pe care am retras-o în hol (cu mentă, câteva plante grase și un cactus opunția), m-am trezit că a înflorit o gălbenea... semn de primăvară?
De primăvară în casă, în suflet și în intenții... că altminteri, afară s-a așezat un strat fin de zăpadă.


duminică, 6 ianuarie 2019