luni, 22 octombrie 2018

Trandafiri noi în grădină

Am cumpărat trei butași de trandafiri teahibrid - dacă tot restructurez grădina de flori, am zis să am și noutăți în rândul trandafirilor: doi Abracadabra diferiți și un Double Perfume (și mai am un teahibrid din primăvară, Princesa).

Trandafir teahibrid Abracadabra  (foto internet)
Trandafir teahibrid Abracadabra (foto internet)


Trandafir teahibrid Double Perfume (sursă foto: internet)

***

Despre trandafiri
(sursa: Covera)


Boli specifice trandafirului
1. Făinarea trandafirului se manifesta pe frunze, pe ramurile tinere, pe boboci , in toata perioada de vegetatie a plantei gazda. Pe ambele fete ale frunzelor atacate, apar pete diferite ca forma si marime. Tesuturile din dreptul petelor sufera un proces de necroza, iar frunzele se rasucesc si se usuca. Ramurile tinere atacate sunt acoperite de o pâslă miceliană groasa, albicioasa la inceput, apoi gălbuie. Bobocii florali afectaţi sunt acoperiţi de miceliul albicios, rămân mai mici şi nu mai formează flori. Alteori, florile atacate sunt mici, deformate şi cu petalele patate.

2. Patarea neagra se manifesta pe frunze, unde apar pete circulare, de 3-10 mm in diametru, de culoare negricioasa. Pe suprafata petelor foliare, se observa mici proeminente negricioase. Datorită atacului, frunzele bolnave cad de timpuriu, iar plantele formează putine flori.Masuri de prevenire si combatere: 

3. Rugina se manifestă pe frunze, flori, lastari. Pe fata superioara a frunzelor apar primavara pete galbene, în dreptul carora, pe fata inferioara se formează pustule (lagare) portocalii. In lunile iunie-iulie, pe frunze apar pete clorotice, unghiulare.

4. Putregaiul cenusiu se manifesta pe toate organele supraterane ale plantelor de trandafir. Cel mai pagubitor este atacul pe frunze, muguri florali si flori. Organele atacate de agentul patogen se brunifica si treptat sunt acoperite de sporulatia formata din conidiofori si conidii

5. Mana se intalneste cel mai des in spatii protejate precum serele si solariile. Se manifesta prima data la nivelul frunzelor prin schimbarea culorii in verde-maroniu cu un strat subtire de puf fin, albicios.

6. Mozaicul trandafirului se manifesta pe frunze, unde apar pete decolorate, galbene-verzui sau galbene-deschis, dispuse de-a lungul nervurii mediane si in jurul nervurilor laterale. Adesea se constata si o deformare a foliolelor atacate. Bobocii plantelor bolnave se dezvoltă slab, iar florile se decoloreaza uneori.

7. O alta problema des intalnita sunt paduchii de frunze de care scapati cu ajutorul insecticidului.

Taiere de iarna 
Înaintea iernii toate tijele se scurtează – în funcţie de tipul soiului – la aprox. 30-50 cm (5-8 ochiuri).

Taiere de primavara
După trecerea iernii trandafirii se scurtează din nou, îndepartand ramurile mai slabe si degerate. Se pastrează doar 3-5 tije care se scurtează la 10-20 cm.

Taiere de vara
Se recomanda taierea florilor trecute pana la tija celei de a doua frunze de sus. O taiere mai severa ar atenua capacitatea de inflorire.

Perioada de plantare
Martie – mai respectiv din octombrie pana la ingheturi.

Udare
Radacinile adanci ale trandafirilor asigura cantitatea de apa necesara si vara. Daca este totusi nevoie de udare tineti cont de faptul ca o udare temeinica (30 l/m2) valorează mai mult decat stropirea zilnica. Niciodata nu udati trandafirii in caldura cea mai mare, faceti acest lucru dimineata sau seara.

2 comentarii:

  1. Minunați trandafiri - este prima oară când îi văd !
    Îți doresc mult spor în activitățile tale !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De la o vreme mă tot uit şi eu la câte feluri de trandafiri există şi sunt uimită! Nu ştiam nimic despre clasificarea lor şi nici să-i îngrijesc cum trebuie.
      Mulţumesc mult la fel şi ţie!

      Ștergere