marți, 19 iulie 2016

Gura-leului - semințe

În așteptarea ploii (pentru care toată lumea aici a făcut o obsesie - deh, tre' să se facă porumbul), profit de soare și adun semințe. Acum, de gura-leului. Roz, roșii, rubinii, soiul uriaș, spectaculos, de catifea. Ca aspect, semințele de gura-leului nu-s așa uimitoare precum cele de nalbă.
Sunt multe și mărunte, seamănă de departe cu cele de mac. De-aproape (cu ochelarii pe nas :) ), nu-s rotunde.
Capsulele-s faine însă - ca niște mici aliens. :)




Nalbă - semințe

După ce ne-au încântat cu frumusețea lor vreme de mai bine de o lună, nalbele s-au trecut. Au ajuns la faza de semințe. Nu poți să nu admiri felul în care sunt ascunse semințele și felul în care sunt înșirate, circular, pe un buton ca un năsturaș.




vineri, 15 iulie 2016

Ardei

Anul ăsta am pus ardei kapia și ardei bulgăresc. Plus câteva firicele de ardei negru, cireașă și coroana-regelui.
Majoritatea plantelor au evoluat foarte bine, au mulți ardei, toți frumușei. (Doar că, surprinzător, s-au mai făcut și gogoșari... :) Nu mă așteptam.)
În anii trecuți nu au legat așa de bine. E prima mea victorie grădinărească în ceea ce privește ardeii.




***



duminică, 3 iulie 2016

Negrilică

Există mai multe soiuri de negrilică - asta cred că e Nigella damascena.
Semințele se pot pune pe chifle, baghetă, pâine înainte de a fi puse la copt. Nu am încercat, dar am de gând (asta dacă reușesc să adun o cantitate rezonabilă de semințe...).
Atenție: semințele au efect diuretic pronunțat.


sâmbătă, 2 iulie 2016

Smochinii

După palpitații serioase cum că s-au uscat peste iarnă, smochinii au revenit la viață miraculos.
Unul e zvelt și țanțoș. Celălalt, pipernicit, a ieșit pe neașteptate dintre frunzele de salvie ornamentală și urzicuță. L-am scos la lumină și acum e și el vioi.

vineri, 1 iulie 2016

Flori de piatră

Din răsadul primit de la Ani, au crescut plante incredibil de robuste. Mi-au ieșit flori galbene și crem. (Anul ăsta, tot ce a fost de căpătat s-a prins și a evoluat grozav.)
Când e soare, florile se deschid. Dacă e cenușiu, stau și ele posomorâte, închise,
Le-am pus pe toate în imensul ghiveci de piatră din grădină, moștenit de la foștii proprierari. Atrage atenția, fără excepție. (În fotografie, nu am reușit să-i prind frumusețea de netăgăduit. Mai încerc și poate reușesc.)
În jardinierele de anul trecut, au mai răsărit câteva plante, dar sunt în urma celor din ghiveci. Sper însă să fie și roșii, roz, portocalii, cum am avut anul trecut, diverse coloristic.