Am comandat așa:
1. calomfir (Tanacetum balsamita)
Această varietate provine din satul Petrinzel, jud. Sălaj. Plantă
medicinală perenă, utilizată în fitoterapie. Se înmulțește
vegetativ (din muguri adventivi), dar și generativ (prin semințe,
în aprilie).
2. ceapă ciorească (Allium fistulosum, familia Amaryllidaceae)
Această varietate provine din satul Petrinzel, jud. Sălaj. Plantă
perenă cu frunze lungi și cărnoase la suprafață și bulbi foarte
mici în sol. Plantele nu au nevoie de îngrijire specială, florile
sunt albe. Gust specific cepei verzi. Are și proprietăți medicinale.
Aveți grijă să nu smulgeți bulbii din pământ la recoltare, pentru
a continua producția în anul următor.
3. creson de câmp (Land Cress) (Barbarea verna, familia Brassicaceae)
Această varietate provine din Marea Britanie, preluată în satul
Văianu, jud. Gorj. Plantă foarte rezistentă la frig, trece iarna
lejer, folosită în culturile de toamnă-iarnă-primăvară. Frunzele
au un gust picant de muștar accentuat. Soi foarte productiv, se
autoînsămânțează cu succes. Se însămânțează la distanță mică
între plante. În aprilie-mai înflorește.
4. salată verde Till
Această varietate provine din Germania, preluată în satul Văianu,
jud. Gorj. Este o salată verde îndeosebi folosită pentru mixurile
de salată, consumate când frunzele sunt tinere. Nu formează
căpățână. Frunzele sunt de culoare verde deschis și combină
două texturi – la bază e crocantă, iar la vârf e moale și lucioasă.
Are creștere rapidă și este rezistentă la condiții vitrege de mediu
5. prize-choi
Această varietate provine din Marea Britanie, preluată în satul
Văianu, jud. Gorj. Plantă de origine asiatică, anuală, face parte
din familia vărzoaselor. Crește repede, ajunge la maturitate la o
lună de la însămânțare. Poate fi cultivat primăvara devreme dar
sezonul principal e toamna-iarna. Planta are tulpini foarte grase,
cărnoase și crocante, late, de culoare albicioasă, iar frunzele sunt
lucioase, de culoare verde crud. Se consumă tulpina și frunzele,
crud sau gătit. Consumat crud, gustul este asemănător verzei, iar
gătit își schimbă ușor gustul. Rezistentă la frig, se pretează
pentru cultura de iarnă, în spații protejate, neîncălzite. Rezistă și
în câmp, până la temperaturi de -15 grade. Planta crește destul
de înaltă, aprox. 25-30 cm înălțime, se cultivă în răsaduri, ca
salata, la aprox. 25 cm între cuiburi.
Cei de la Ecoruralis mai au și alte propuneri drăgălașe (de ex., mătăciune; sau sulfină; sau siminchie - ăsta e arbust rezistent doar până la minus 4 grade C), dar am trecut peste ele (cu greu), pentru că, în principal, erau plante anuale cu flori și nu mă mai pot apuca an de an de răsaduri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu