marți, 14 martie 2023

Surprize de la Simone

Dumnezeule, efectiv nu mă așteptam la atâtea minuni! Cea mai mare surpriză a fost de departe ciuboțica-cucului. Nu am vorbit niciodată cu Simone despre asta, efectiv nu știu cum de mi-a trimis fix planta pentru care am făcut aproape o obsesie (tocmai am luat din nou semințe de la brico, încercând s-o obțin).

Toate celelalte plante sunt extraordinare, printre altele verbena bonariensis, pe care mă chinui să o obțin din semințe, dar răsadurile sunt anemice și stagnează.

Un asemenea gest minunat nu numai că îți face ziua mai frumoasă și mai veselă, dar te face să crezi că lumea e mai bună și mai generoasă decât tinzi uneori să crezi.

Sunt recunoscătoare și nu am cuvinte de mulțumire care să exprime toată bucuria mea.


nu e înalt, 30-40 cm



în fundal, mentă indiană și phlox târâtor

ciuboțica-cucului de pădure

phlox târâtor

probabil, pony tail

verbena bonariensis

***

Există multe tipuri de hortensii, cred că de-aici eșecurile mele de până acum.
Doar un anumit tip se potrivește la clima, la solul nostru.

De pe Flora's Dream Garden am luat următoarele informații:
1. MACROPHYLLA - am și in ghivece și direct în grădină. Cele in ghivece rezista foarte bine, iarna le țin pe o terasa unde temp nu coboară sub 0 grade.
La cele din gradina nu am avut rezultate prea bune, a fost cald, au pornit in vegetatie, apoi au venit nopți reci care le au afectat lăstarii, nu știu dc or trece cu bine. Rezultate bune am avut cu Endless Summer, care înflorește pe lemn de 1 an.
2. QUERCIFOLIA ( Hortensia cu frunza de stejar )
Sunt incantata de ea, toleranta la soare, căldură, seceta, sol. Panicule albe, parfumate, frunziș deosebit , care toamna se colorează în bronz - roșiatic. Când înfloreste este ca o mireasă...nu trebuie tăiată primăvară, este arbustivă .
3. ARBORESCENS - eu am Hortensia Annabelle, cu inflorescențe mari, albe, care spre toamna devin verzui. Mi e tare draga, rezistenta la frig, se taie de jos primăvară, așa că nu o afectează nopțile reci primavara.
4. ASPERA - Hortensia cu frunza de catifea
O ador, frunze mari, catifelate, inflorescențe deosebite. Ii place umbra filtrata, cu solul nu are probleme, rezistenta și la frig, creste că un arbust, nu trebuie decât ușor curățată primăvară .
5. PETIOLARIS - Hortensia cățărătoare, nu am poze cu ea. Prefera umbra, nu are probleme cu solul, o am in spatele unui garaj, am tăiat o in primăvară asta, crescuse prea înaltă, e și ea drăguță.
6. PANICULTA - deși nu cred că sunt pretențioase, eu nu le am găsit locul potrivit în grădină , și le am cam chinuit, o sa mai incerc, sunt tare frumoase și ele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu