luni, 20 octombrie 2014

Trandafir de dulceață

Am tot căutat trandafiri de dulceață. Până la urmă, am găsit. I-am plantat în primăvară. Le-a mers bine peste vară, acum sunt măricei, cât un stat de om. Desigur, nu au făcut încă nici o floare.
Mă întreb cât de bine trebuie să-i protejez peste iarnă? Să le fac doar mușuroaie? Sau sunt încă firavi ca să înfrunte gerul, și atunci să pun peste ei și saci speciali care-i ajută să nu degere?
Voi cum ați proceda?

Iar ieri, la Hornbach, surpriză! Mi-au ieșit în cale butași de trandafiri de dulceață. Alt soi decât cel pe care îl am (de Damasc).
Pe ambalaj scrie Sachsengruss și o explicație: Denumirea trandafirului stârnește controverse, însă în zona Ciumbrudului din județul Alba sub acest nume a fost introdus și înmulțit la începutul anilor '90. 
Știți ceva din proprie experiență despre soiul ăsta?



11 comentarii:

  1. In arhiva cea mai vasta despre trandafiri Sachsengruss arata nitel altfel, cel putin culoarea e un roz pal : http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=5578 . Si nici nu figureaza ca trandafir de dulceata.. Cine stie cum s-a produs confuzia. Daca e aromat si ale petale multe si subtiri e bun de dulceata :)
    Daca e nevoie de protectie sau nu pentru tufele tinere de trandafiri o sa vezi pe parcurs. Eu i-as musuroi initial si daca nu ninge as folosi si mijloace suplimentare ( saci, paie, etc. )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar acum mă uitam şi eu pe forumuri şi pe poze pe net şi am văzut că Sachsengruss arată altfel.
      Probabil că cine l-a adus la noi în anii '90 l-a adus cu denumire greşită.

      Pare să fie mai degrabă Mme Isaac Pereire, care e tot căţărător şi e de dulceaţă, iar florile sunt fix precum cele de pe ambalajul celor cumpăraţi de mine.

      Ștergere
    2. Mersi, Dani, pentru părerea despre protecţia lor iarna. O să mă aprovizionez cu saci, just in case... altfel, poate muşuroirea o să fie de ajuns.

      Ștergere
  2. Eu locuiesc la munte, pentru protejarea trandafirilor de toate felurile am făcut doar mușuroire. Eram sigură că o să-i pierd, dar nu a fost așa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi, Marta, cred că aşa o să fac şi eu. Parcă din ce mă gândesc şi îmi spuneţi şi voi, varianta asta îmi pare suficientă.

      Ștergere
  3. eu am sacs (numit si isac pereire, e fix aceeasi chestie). viguros, nebun, catarator, spinos (usor sensibil, mai ales la fainare), creste intr-un an si 4 m daca nu-l strunesti. petale multe si excelente pentru dulceata si sirop. il protejez asa: musuroi pana pe la 10 cm, paie cam inca 10, coaja densa de copac vreo 5 cm (rostul cojii e sa nu fure vantul fanul). in toamna il tai cam la 50 cm, in primavara il scurtez pana spre 20. daca nu e plantat solitar intr-o zona udne sa nu te incurce, ii cam trebuie un fel de cusca, se face imens.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună veste, deci e aceeaşi chestie. Pe mine mă interesează să fie neapărat de dulceaţă. :)
      O să muşuroiesc ca tine, pare destul de sigur.

      Ștergere
  4. as vrea sa plantez si eu in vara acesti trandafiri stie cineva daca erbicidez acum terenul pentru a elimina iarba carer e de vreo 10 ani crescuta , afecteaza cumva la trandafiri sai plantez an aceasta vara . Sanatate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă e un erbicid total, din descrierea produsului rezultă cât timp acționează și după cât timp se pot face plantări pe terenul respectiv.
      Dacă e un erbicid cu direcție (împotriva unei anume buruieni), atunci nu ar trebui să atace alte plante.
      Succes!

      (Poate ne răspunde și un specialist în domeniu, întrebarea e interesantă.)

      Ștergere
  5. Da, acesta este si trandafirul din postarea mea, cred ca tot de la Hornbach l-am luat si eu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, și eu zic că ăasta este.
      florile sunt atât de frumoase... petalele din mijloc sunt dispuse altfel decât la trandafirii clasici.

      Ștergere