luni, 9 mai 2016

Stânjenei

În toamnă am pus un rând de bulbi de stânjenei. Au început acum să se deschidă, dar, nu știu de ce, pe rând. Mai întîi 2, în timp ce restul sunt încă mici boboci.

Ceilalți, din anii trecuți, cu flori mai mari și mai vaporoase, în nuanțe de gălbui cu violet, se cer răriți. Am aflat de pe net că operațiunea asta se face în luna august. Când se taie rizomii, fiecare trebuie să poarte un evantai mic de frunze și câteva rădăcini sănătoase.
Preferă locurile însorite și solul bine drenat.
În prima iarnă, rizomii replantați ar trebui protejați cu un strat de paie.

Pentru un efect deosebit, stânjeneii se plantează în grupuri. Eu chestia asta nu am făcut-o în toamnă și am greșit. Acum sunt aliniați ca niște soldăței.
(În schimb, în primăvară, târziu, când am plantat gladiolele, nu le-am mai pus rânduri-rânduri, ca anul trecut, ci în grupuri. Iar acum, când au răsărit și chiar au crescut de vreo 20 de cm, arată promițător.)



8 comentarii:

  1. Cei din poza par a fi irisi olandezi, din cei cu radacina in forma de bulb. Sunt frumosi si pe post de bordura, dar destul de inalti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, Dani. Bulbi au fost.
      Am citit despre despărțirea rizomilor și am rămas cu termenul în cap, cred.
      Corectez și în text, mersi.

      Ștergere
  2. Dani are dreptate, acestia sunt irisi hollandica si acestia nu se despart. Eu am de ani buni si infloresc tot cate unul pe tija. Sunt frumosi dar mie mi se par pretentiosi sau poate mi se pare mie din cauza ca la mine nu le merge atat de bine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, aşa e, bulbi am pus.
      De despărţit o să-i despart pe cei gălbui-violet, care au rizomi, şi care s-au îndesit din cale-afară.

      Ștergere
  3. Am avut si eu in anii trecuti si am mai pus si in toamna fix din astia ca ai tai. Din toti, n-a inflorit decat unul. Pe cei mai vechi cred ca i-am pierdut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi mie mi s-a părut ciudat că unii înfloresc, alţii au un început de boboci, iar alţii încă-sîn faza de creştere. I-am pus pe toţi odată, pământul e la fel, lumina şi soarele la fel, umezeala la fel... deci probabil că sunt sensibili şi fiecare bulb în parte are capriciile lui :)

      În schimb, cu cei din rizomi, nici o problemă! Cresc bogat, viguros, iar florile sunt şi ele frumoase.

      Ștergere
  4. Ce frumoși sînt! Cînd vei avea pîlcuri de stînjenei înfloriți o să te muți în grădină!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să știi că da! Deja îmi petrec mai tot timpul prin grădină.

      Ștergere