miercuri, 6 august 2014

Ardei iute

Îmi place foarte mult ardeiul iute. Proaspăt, în oţet... nu are prea mare importanţă.
E adevărat, vara, îl prefer parcă pe cel proaspăt - poate pentru că pot să-l pun şi în salata de roşii. Dar altfel, la ciorbă, supă, varză ş.a. merg deopotrivă şi ardeii proaspeţi, şi cei conservaţi în oţet.
De la vecinul Aurel, am primit ardei bulgăreşti - a zis că s-au făcut mulţi, mulţi. Eu nu am deloc în grădină. Sunt foarte, foarte buni. Îs iuţi mai mult spre coadă. Aşa că mănânci 2-3 la o farfurie de supă.
I-am pus în oţet (doar că nu am prea reuşit să-i aşez frumos în sticlă... iar în borcan nu prea mergeau, pentru că-s prea lungi).

Toamna trecută, la un târg de brânză, un producător avea pe tejghea ghivece cu ardei iute în formă de gogoşari, dar pitici. I-am tot admirat, până la urmă am întrebat dacă sunt de vânzare. Dar mi s-a răspuns că nu, sunt de frumuseţe. Dar doamna care vindea s-a milostivit de mine şi mi-a împachetat un ardei într-un şerveţel. Eu am uscat sămânţa, iar acum am şi eu câteva fire.
Când s-au format, erau albi, apoi au dat în mov, apoi în galben intens, iar la final vor fi roşii.
Îmi vine să-i mănânc din ochi. :)

Iar ardeii iute de cursă lungă, pe care-i tot pun în grădină în fiecare an, sunt cei mici şi foarte, foarte iuţi.
Anul trecut i-am înşirat şi pe aţă. Am făcut câteva şiruri, dar nu i-am folosit mai deloc. Dar sunt tare decorativi.

Adăugat în 24 august, ardeiul devenit roşu:


8 comentarii:

  1. Îmi place povestea ta despre ardeii iuți. Sînt foarte faini și foarte buni. Ai pus doar oțet și atît? Eu îi pun după rețeta de gogoșari în oțet.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţam, Marta. Doar în oţet i-am pus. (Am mai făcut asta şi în alţi ani, şi a fost în regulă.)
    Dar cred că-s mai buni după reţeta de gogoşari. Eu am evitat însă să mai fierb, ca să nu fac şi mai cald în bucătărie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca vrei, la toamna iti pot trimite un mix de seminte de ardei iuti, de culori diferite si aspecte si gusturi:)))))
    Arata asa bine in gradini acesti ardei, aproape mai bine decat cei grasi sau capia.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaaaa! Mi-aş dori foarte, foarte mult! Mulţumesc din suflet.

      Chiar că arată bine în grădină. Plus că am auzit că-s şi plante-sanitar, cică e bine să ai cât mai mulţi, prin toată grădina. Anul trecut îi pusesem frumos, pe rânduri. Acum i-am pus cam peste tot. :)

      Ștergere
    2. OK, si poti incerca, numai daca vrei, si reteta mea de ardei iuti in otet:
      http://vasi-gioni.blogspot.ro/2011/09/cum-se-conserva-ardei-iuti-in-otet.html
      Este asa mancabila, ca nu-ti vine sa te opresti.

      Ștergere
    3. O s-o încerc cu prima ocazie, mulţumesc mult.

      Am uitat să spun: anul trecut, am încercat pentru prima dată (şi probabil pentru ultima, pentru că a fost migălos de făcut) dulceaţă de ardei iuţi (foarte bună la sosuri şi fripturi):
      http://www.piesaneterminataptpianinamecanica.blogspot.ro/2013/09/capsicum-anuum.html

      Ștergere
  4. Tu chiar consumi mult ardei iute :) Si ce frumos i-ai aranjat in sticla ! Eu ma gandeam sa-i pisez pe cei uscati in mojar cu sare groasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cred că mănânc zilnic. :)
      Uneori mai pun şi la mâncare, am tot văzut pe Paprika şi am început să fac şi eu aşa: când se pune în ulei la călit ceapă, pentru savoare se pune şi un căţel de usturoi tăiat mărunt, şi câteva inele de ardei iute, eventual fâşii de ghimbir şi altele. Mi-a plăcut gustul şi acum cam aşa fac.

      În sticlă m-am străduit să-i pun frumos, dar tot mi-au mai rămas locşoare libere. :)
      Am mai pus într-un an tăiaţi felii late şi s-au aşezat mult mai bine şi au intrat mai mulţi, dar parcă-mi plac mai mult întregi.

      Da, ai dreptate, foarte bună ideea cu pisatul. Ar ieşi un fel de boia mai mult sau mai puţin iute, depinde de ardei.

      Ștergere