marți, 18 martie 2014

Untişor

Până o apărea iarba-grasă, mă delectez cu o salată de untişor, păpădie şi frunze tinere de hrean – mi-am spus eu, pusă pe experimente.
Zis şi făcut.

Untişor am din belşug.
Multă vreme nu am ştiut că e comestibil. După ce am aflat, ba nu mi-a prea făcut cu ochiul să-l gust, ba am uitat de el.
Dar, atenţie, e bun de mâncat numai înainte de a înflori. Se pare că e una dintre multele plante cu virtuţi terapeutice (conţine vitamina C, e bună în caz de anemie şi astenie, curăţă sângele, elimină toxinele, îmbunătăţeşte circulaţia, reglează colesterolul).

Iar dacă tot am pomenit de experimente, mi-am pus curajul la bătaie şi:
- am adunat câteva frunze de untişor, câteva de păpădie, câteva de hrean (toate, frunze foarte tinere)
- le-am spălat bine, le-am uscat, le-am tăiat fâşii
- am pus peste ele sosul clasic de salată (ulei, oţet, sare, piper)
- după ce am gustat, mi-am zis că mai bine pun şi două roşii :)
E bunuţă salata. Dar are totuşi un iz amărui care mi-aş fi dorit să fie mai vag.


*
 Ce aş mai încerca - am găsit aici o reţetă interesantă: ciorbă de untişor.

Se pun la fiert, în apă cît să le cuprindă, frunzele de untişor (cu cît mai multe, cu atît mai bine, ciorba asta e bună groasă) şi se lasă doar cît să dea în clocot. Simultan, într-o tigaie, se pune la călit o ceapă taiată mărunt, împreună cu nişte bucăţele de slănină, tăiate şi ele mărunt şi se ţin la foc mic pînă se rumenesc, fără a se prăji. Conţinutul tigăii se toarnă în oala în care au dat în clocot frunzele de untişor, după care se pune, din belşug, borş sau zer (în proporţie de 2 la 1 cu apa, adică 2 litri de acreală la 1 litru de apă). Se lasă să dea în clocot şi, la final, se sparg în oală 2-3 ouă întregi. Ciorba asta e o delicatesă iar, consumată rece, este cu mult peste ciorba de burtă în privinţa efectelor antimahmureală. Cunoscătorii ştiu despre ce vorbesc.

20 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Da, e unul dintre acele momente în care curajul întrece precauţia. :)
      Plus că doar eu m-am înfruptat din minunile naturii - cu alte cuvinte, a rămas cineva de veghe, să formeze 112 la rigoare. :)))

      Serios vorbind, acum mă gândesc că salata ar fi fost chiar bună dacă puneam şi câteva frunze de salată verde, ridichi, cubuleţe de brânză, crutoane cu usturoi.

      Ștergere
    2. Eu am o adevarata incapatanare atunci cand vine vorba sa incerc legume sau mancaruri noi, uneori dupa luni de zile de autoconvingere reusesc, alteori cumpar si arunc dupa expirare chestiile pe care vroiam sa le incerc. De cele mai multe ori varianta numarul doi.

      Ștergere
    3. Hahaha, am păţit şi eu ca tine. Adică varianta numărul doi. :)

      De pildă, cel mai recent am păţit cu polenul în iaurt. Am mâncat eu de vreo două, trei ori, încercând să mă conving că e delicioasă combinaţia, după care nu l-am mai suportat, Acum aştept să expire polenul, ca să-l arunc. :)

      Ștergere
  2. Buna ziua,
    De data asta am scapat, n-a vazut sotia si oricum pe aici inca n-au iesit toti ghioceii asa ca...
    Pai daca spui o sa schimb si eu regulile cu gustatul ca la mine cam eu incerc preparatele noi, dar nu cred ca ierburile strica, ca doar n-or fi ciuperci necomestibile sau carne expirata.
    O zi buna si pofta mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totuşi zice-se că şi plantele pot fi fatale. :)

      Dar nu e cazul untişorului, cu el e treabă sigură că nu dăunează înainte de înflorire. Musai trebuie încercat. Şi cred că merită studiat şi ca plantă medicinală, pentru cine este pasionat de domeniu.
      Deocamdată, o cură de untişor fraged, la început de primăvară, e sănătoasă.

      Ștergere
  3. Mergeam cu tata sa culegem untisor,am mancat si mananc in fiecare primavara, e gustos si foarte sanatos:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci să-ţi pui şi în grădină, să-l ai la îndemână.

      Eu am pe marginea trotuarului. Iese în fiecare primăvară. Acum s-a înmulţit singur.
      Şi florile lui sunt frumoase, decorative.

      Ștergere
    2. Se inmulteste prea mult si nu mai scapi de el, mai bine sta in padurela locul lui:)

      Ștergere
    3. Da, asta aşa este, se înmulţeşte ca nebunul. Eu am acum dublu faţă de anul trecut. :)
      Plus că nu ştiu cum li s-or fi dus rădăcinile, că văd că au apărut şi răzleţ, la o oarecare depărtare de tufele iniţiale.
      Pe cele răzleţe le-am smuls.
      Iar la anul... probabil că va fi nevoie să sacrific şi mai mult din el, ca să-l ţin în frâu.

      Ștergere
  4. Untişorul ăsta, cred că pe la noi se numeşte sălăţică, sau salată păsărească. Ca şi salata de grădină, după ce îmbătrîneşte e amărui. Ca să-i scoţi gustul amărui, îl freci cu puţină sare înainte de a-l pregăti. Bineînţeles, în salata crudă aspectul nu mai e acelaşi, în ciorbă însă e foarte bun...Mulţumim pentru reţetă şi pentru subiectul de discuţie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am văzut că are o mulţime de denumiri populare.
      Nu ştiam de chestia cu sarea, mulţam. Pentru ciorbă, chiar că se poate face aşa.
      Sunt tot mai curioasă să gust o asemenea ciorbă.
      Dacă ai altă reţetă decât cea pe care am postat-o eu, poate ne-o dai şi nouă (eventual, pe blogul tău, dacă pregăteşti ciorba şi ne pui şi poze). :)

      Ștergere
  5. Tot imi zicea vecina sa merg cu ea in padure, sa adunam untisor.
    Noroc cu tine, ca asa aflu ce trebuie sa culeg :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie să mergi! :)
      Dacă pregăteşti ceva cu untişor, să ne spui şi nouă. :)
      Şi să ne arăţi poze.

      Ștergere
  6. Uite, vezi cum ne hraneste mama natura gratis :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da.... nu doar că ne dă hrană gratis, dar e şi sănătoasă. :)

      Ștergere
  7. Buna seara.Intru si eu cumva in clubul gradinarilor.Trufanda de primavara este untisorul.Este bine de amestecat in salata, cu leurda,mie asa mi-l place.Cresc acum primavara devreme amandoua dar se spune ca nu trebuie consumat mai mult de 100 gr.de untisor ca deabia atunci este cumva toxic.Pentru cine sta la oras poate" culege"leurda de la supermarket .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit!
      Daaa... natura ne dă multe bunătăţi. Trebuie doar să deschidem ochii bine. :)
      Şi leurda e minunată, aşa este!

      Ștergere
  8. La mine, in gradina urbana, creste spontan. L-am adus, in urma cu vreo douazeci de ani, accidental, cu niste plante din padure. Intre timp acelea au pierit, untisorul a ramas. Dar infloreste foarte repede. Acuma e inflorit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi la mine a înflorit relativ rapid. Până să mă dumiresc eu să adun şi de-o ciorbă, m-am trezit cu el pliiiiin de flori.
      Aşa că testele gastronomice se amână până la primăvara viitoare. :)

      Ștergere