duminică, 23 martie 2014

Piciorul-cocoşului

Se pare că denumirea sa ştiinţifică este Ranunculus asiaticus. Florile sunt de culori variate - roşu, portocaliu, roz...
Eu, una, am făcut subit o pasiune pentru ele, mi se par splendide.
Cea adusă acasă din excursia de azi este roz şi îmi doresc să reuşesc s-o multiplic.

De aici, am aflat că:
Denumirea populara a plantei - Piciorul cocosului - este reprezentativa pentru aspectul ei: radacina ramificata si ingrosata, numita grifa, seamana cu o gheara de cocos.[...] Dupa trecerea florilor si uscarea plantei, grifele se scot din pamant, se curata, se lasa sa se zvante si se stratifica in nisip uscat, in vederea inmultirii. Pana in luna octombrie, cand se planteaza, acestea se pastreaza in incaperi racoroase. Distanta recomandata de plantare a grifelor este de 20-25 cm.; se aseaza cu gheara in jos, in gropi mici, facute cu sapaliga, la o adancime de 4-5 cm.; pentru a evita inghetul se acopera cu un strat de paie sau de frunze semidescompuse, cu o grosime de 3-4 cm. [...]
Temperatura ideala pentru aceasta planta este 26 grade C. Are nevoie de pamant bogat in minerale, cu drenaj bun. Se uda cu regularitate, astfel ca pamantul sa nu fie uscat niciodata. Udarile se raresc cand frunzele se ingalbenesc. Nu se mai uda in perioada de repaus.


 Aveţi în grădină? Cum se îngrijeşte?




16 comentarii:

  1. Cele sălbatice sînt galbene şi nu au nevoie de multă îngrijire, dar este o plantă care iubeşte apa. Uneori am avut şi eu în micul spaţiu pe care-l numesc grădină. Sînt foarte frumoase toate, dar astea roz te încîntă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe cele sălbatice le ştiam şi eu, adică cele numite Ranunculus sceleratus:
      http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ranunculus_sceleratus_1.jpg

      Asta roz am crezut prima dată că e trandafir. :)
      Mulţumesc pentru ce mi-ai spus, o să am grijă să aibă apă.

      Ștergere
  2. Buna seara,
    Foarte frumoasa, planta noastra este rosie si mi-a placut mult cum infloreste si cati boboci s-au deschis dar, mi-a fost frica sa o transplantez in gradina desi stiu ca este o planta perena si suporta un mediu mai ostil cu conditia sa aibe apa. Dupa trecerea florilor radacinele, numite grife, se scot din sol sau ghiveci, se curata, se lasa sa se usuce si se stratifica in nisip uscat unde se pastreaza pana in octombrie cand se planteaza cu gheara in jos si se protejeaza cu paie sau frunze uscate. Rezista pana la -10 grade.
    Se inmulteste prin seminte, ce se planteaza la sfarsitul iernii intr-un sol usor (amestecat cu turba) . Sa va traiasca si sa va bucurati cat mai multe primaveri de frumusetea florilor ei.
    O seara minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună idee mi-ai dat - o să încerc să iau seminţele de la ea.
      O să păstrez şi grifele, poate-poate. :)
      Mulţumesc pentru informaţii.

      Le-am văzut şi pe cele roşii. Toate sunt o frumuseţe!
      Mi-ar plăcea să am de toate culorile şi în toate nuanţele. :)
      Am găsit aici un buchet splendid:
      https://www.garden.org/subchannels/flowers/bulbs?q=show&id=757

      Ștergere
  3. Ti-as recomanda sa o lasi in glastra, nu cred ca o sa reziste in gradina. O poti planta alaturi de lalele sau anemone, care au cam acelasi regim de ingrijire.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi, Dani. Am omis să spun: acum e în ghiveci. Deci o să pot recupera grifele (sau poate e doar una? încă nu ştiu). O să păstrez şi seminţe, dacă o să-i meargă bine şi o să facă.
      Sunt foarte entuziasmată. Mi-ar plăcea o grădină plină de piciorul-cocoşului, lalele şi anemone.

      Ștergere
  4. Am avut mai multe culori dar l-am pierdut! Acum am iar si le-am facut loc special in ghiveci:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi până la urmă e mai degrabă plantă de interior decât de grădină?
      Acum o să-l ţin şi eu în casă, dar mă gândeam că la toamnă să pun rădăcinuţele afară - dar tot am mari temeri că nu rezistă peste iarnă precum bulbii de lalele, ghiocei, zambile.

      Ștergere
    2. Nu e planta de interior, mai degraba ii merge bine in balcon :) Eu nu o cultiv, dar o matusa de-a sotului le are de ani de zile in veranda, plantate cate 10-15 intr-o glastra si mereu are infloriri spectaculoase. Le lasa in pamant dupa ce se ofilesc, doar ca nu le mai uda si in primavara o ia iar de la inceput. Peste vara lasa glastrele in repaus.

      Ștergere
    3. O să fac la fel, mersi.
      Cel puţin până când o să am suficient de multe, încât să-mi permit experimente.

      Ștergere
  5. eu le-am pus in gradina si... mortua est!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...aşa că, gata, m-am hotărât, nu o să le transfer în grădină, clar! :)
      Mulţam.

      Ștergere
  6. Eu am pus anul trecut in gradina aproximativ zece. Au iesit, au inflorit, o minunatie.
    Acum au iesit doar doua...
    Cred ca este o idee foarte buna sa incerci cu ghiveciul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din toate discuţiile de aici, deduc că e mai sensibil decât se zice peste tot pe net pe unde am dat eu de informaţii despre el.
      Practica se dovedeşte a fi mai importantă decât teoria. :)
      Aşa că, da, mai sigură varianta cu ghiveciul.

      Ștergere
  7. Am incercat si eu , inca in doua randuri, ani diferiti, sa crescflorile numite Piciorul cocosului, dar nu am avut noroc de ele.Nu te pot sfatui de bine.Insa vreau sa o laud pe Greta si pe fotograful care i-a surprins momentul de atentie asupra a ce se intampla in apropierea ei :).Pupaza din tei nu o fi atentand la cuibul cu pui de mierla?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Greta e o adevărată fiară. :)
      Pupăza din tei este, în schimb, cel mai blânduţ pisicuţ pe care l-am avut vreodată. Vine singur la mine în braţe şi stă interminabil, şi-i place să-l mângâi... E tare cuminţel şi fragil şi lipicios.

      Cu piciorul-cocoşului... tot amorezată sunt de dânsul. Acum mă uit să mai găsesc portocaliu şi galben, am văzut poze şi mi se pare superb. :)

      Ștergere