marți, 24 martie 2015

Ouă de bibilică

Povestea cu bibilicile a debutat oarecum trist.
După ce T., într-un acces de curiozitate amestecată cu drag, a cumpărat patru puiuți, doi au dispărut când au crescut cât de cât ca să zburătăcească. În noaptea aia a fost zarvă de câini, am găsit pene prin curte... dar eu tot sper că i-a furat cineva și că trăiesc...
Ne-am învățat minte! Pentru cele două bibilici rămase am făcut imediat curte închisă deasupra cu rabiț, ca să nu mai poată zbura afară.
Acum, bibilicile sunt mari și de o frumusețe rară! Și ne-am trezit că fac ouă. Nu știu dacă sunt două fete sau un băiat și o fată. Cert e că nu sunt doi băieți. :)

Ouăle nu sunt chiar mici. Au o formă numai a lor - ușor triunghiulare, așa mi se par mie. :)
Oricum, mai țuguiate decât cele de găină.
Pentru început, avem 10 bucăți.
Nu le-am încercat încă. Sunt în faza în care mă uit la ele admirativ. :)
Aici scrie că ouăle de bibilică "au un gălbenuș mai mare în raport cu volumul total al oului. Structura oului de bibilică este de 16% coajă, 49% albuș și 35% gălbenuș. Un ou de bibilică are un conținut de calorii echivalent cu cel al unui număr de patru ouă de găină".



Aici, comparativ cu oul de găină

6 comentarii:

  1. La Paști, cea mai mare distracție, odinioară, era spartul ouălor roșii. Cel care avea ou de bibilică era de invidiat: oul de bibilică nu se sparge așa ușor ca cel de găină.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Grozavă idee mi-ai dat, Marta! Mulțumesc.
      Le strâng pentru Paște. :)

      Ștergere
  2. Si noi am patit la fel, din 5 puiuti cumparati am ramas cu doi care au crescut: unul mai mare si unul mai mic motiv pentru care ne-am gandit ca sunt un mascul si o femela. Cand s-au ouat am strans tot si am pus la clocitoare, am asteptat 4 saptamani si nimic... Ambele erau fete:)))) Apoi am primit de la o colega de birou un mascul. El e mult maia ctiv decat fetele, si mai galagios, de la o vreme ma cam fugareste prin curte. In plus are picioarele ceva mai lungi si casca mai tuguiata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, Oana, am râs de povestea cu fetele tale! :)
      Și noi le-am analizat pe ale noastre, nu ne dăm seama de diferențe. O să le caut la picioare, să văd dacă le are vreuna mai lungi, că la asta nu m-am gândit. :)
      O, dacă ar fi femelă și mascul, parcă m-ar bate gândul să scot și eu pui. Dar sunt atât de gălăgioase... că mi-e să nu primesc reclamații de la vecini. :)

      Ștergere
  3. In timp ce citeam articolul mi-am amintit de copilarie, de bunica si de ciocnitul cu oua de Paste,
    In zona de unde vin noastra li se mai spune si catze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A, myky, atunci poate că de-aici vine vorba aia că "sunteți ca niște cațe"? Adică, certărețe și gălăgioase ca niște bibilici? :)
      Că sunt chiar foarte vorbărețe bibilicile. Când le-apucă, nu te mai înțelegi om cu persoană dacă ești pe lângă ele. :)

      Ștergere