marți, 8 octombrie 2024

Porumbar

Porumbarul a produs fructe. Când eram copii, noi le spuneam porumbe.
Se recoltează după primul îngheț, aflu acum de pe net. Și după ce eu le-am cules. :) Așadar, informație de pus deoparte pentru anul viitor. Altfel, au gust destul de nespecific (și sâmbure măricel, comparativ cu mărimea fructului).
Se folosesc la ceaiuri. Și... să vedem ce se mai poate face cu ele, mai caut. :)


*
Mă tentează asta:

Warming Sloe Syrup750g Sloes
325 mls Water
600g Brown Sugar
1 Slice Fresh Ginger
1 Cinnamon Stick

Remove any bugs, leaves & stems
Add the sloes & water to a large pan
Cover, and bring to the boil
Reduce the heat and simmer for 10 -15 minutes, stirring regularly and mashing with wooden spoon to start to break the fruit downed release the juice
Once the fruit has soften, press it through a sieve, and then drain through a clean muslin cloth
Return the sloe juice to the pan
Add the sugar, ginger & cinnamon
Cover and bring to a rapid boil
Uncover and simmer for a further 20 – 25 mins, stirring regularly
Leave to cool
Remove the ginger & cinnamon stick
Decant into sterile bottles, seal and store in the fridge

This recipe works well as a warm sauce with game, on puddings or as syrup like tonic – due to its high levels of Vitamin C.

    Sloe Chutney

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu