Am lăsat în grădină o tufă de salvie. Frunzele încă sunt bune de folosit la mâncăruri - la cât e iarna de blândă, cu soare, nu au înghețat.
Oare dacă acopăr tufa cu o folie, va rezista la gerurile iernii? Ați încercat?
Si la mine rezista in gradina, neacoperita. Este primul an? Ti-a inflorit? Mie imi infloresc in al doilea an. Totusi mi se par niste plante sensibile, anul trecut au petrecut iarna cu bine, insa mi-a murit un exemplar, exact dupa ce mi-a inflorit. S-a ofilit pur si simplu si a murit. Acum am ramas numai cu unul. Dar uite ca chiar ar fi trebuit sa incerc sa mai pun un butas la inradacinat. Nu am inmultit-o pana acum decat prin seminte.
Salvia mea e în anul al doilea. Iarna trecută a trecut-o cu bine, în primăvară m-am trezit cu ea răsărind din nou Însă frunze verzi nu am avut peste iarnă, de-asta mă gândesc să o acopăr acum cu folie, să văd dacă rezistă și frunzele, să recoltăm proaspete iarna. Din păcate, nu înflorește deloc. Oare de ce? Trebuie să-i fac ceva? Să-i pun vreun fertilizator special pentru înflorire? Sau poate e prea tânără?
Dar bună idee, Vasi: am să pun butași la înrădăcinat, pentru înmulțire. Cu cât mai multe, cu atât mai bine.
Rezista bine iarna,dar ca sa nu fie probleme este bine sa le musuroiesti cu ceva pamant,eu le pun si frunze uscate,le tine si cald,dar le si hraneste prin descompunere,infloresc din al doilea an daca nu sunt tunse. Anul asta dupa inflorire,au dat noi lastari,pe cei vechi i-am taiat. Pentru butasit sigur,gauresti funful unui ghivecel de plastic pe unde introduci lastarul care vrei sa il inradacinezi,il asezi cat mai la pamant si il umplii cu pamant,uzi mereu,iar peste un an ai o noua planta,o detasezi de planta mama prin taierea de sub ghivecel.Asa poti butasii orice planta cu lastari. Numai bine!
Dar stii ca daca o sa infloreasca,frunzele devin mai mici,ca la orice planta aromata,asa ca daca vrei mai mult frunze,o tunzi mereu si lasi doar cativa lastari pentru flori/seminte. Salviile mele le vezi pe blogul meu,am facut o postare cu gradina 2015,acolo o vezi cat este de frumoasa si mare inflorita,apoi dupa tundere cum a crescut din nou. Ai sa vezi in albumul foto si butasirea cu ghivecele. Numai bine!
Cred ca va rezista.
RăspundețiȘtergereLa mine anul trecut a rezistat neacoperita.
Tare mult mi-aş dori!
ȘtergereLa noi, anul trecut, a rezistat pătrunjelul. Toată iarna am avut pătrunjel proaspăt. ☺
O sa reziste. Superba !
RăspundețiȘtergereAm făcut o pasiune pentru salvie. ☺
ȘtergereŞi ceaiul e bun...
Mersi, Dani.
Si la mine rezista in gradina, neacoperita. Este primul an? Ti-a inflorit? Mie imi infloresc in al doilea an. Totusi mi se par niste plante sensibile, anul trecut au petrecut iarna cu bine, insa mi-a murit un exemplar, exact dupa ce mi-a inflorit. S-a ofilit pur si simplu si a murit. Acum am ramas numai cu unul. Dar uite ca chiar ar fi trebuit sa incerc sa mai pun un butas la inradacinat. Nu am inmultit-o pana acum decat prin seminte.
RăspundețiȘtergereSalvia mea e în anul al doilea. Iarna trecută a trecut-o cu bine, în primăvară m-am trezit cu ea răsărind din nou
ȘtergereÎnsă frunze verzi nu am avut peste iarnă, de-asta mă gândesc să o acopăr acum cu folie, să văd dacă rezistă și frunzele, să recoltăm proaspete iarna.
Din păcate, nu înflorește deloc. Oare de ce?
Trebuie să-i fac ceva? Să-i pun vreun fertilizator special pentru înflorire?
Sau poate e prea tânără?
Dar bună idee, Vasi: am să pun butași la înrădăcinat, pentru înmulțire.
Cu cât mai multe, cu atât mai bine.
Eu nici nu mai stiu de cand o am, peste cinci cred, rezista fara probleme.
RăspundețiȘtergereOho, ce vârstă venerabilă are! ☺ Sper că şi a mea va fi la fel. Mersi, myky.
ȘtergereRezista bine iarna,dar ca sa nu fie probleme este bine sa le musuroiesti cu ceva pamant,eu le pun si frunze uscate,le tine si cald,dar le si hraneste prin descompunere,infloresc din al doilea an daca nu sunt tunse.
RăspundețiȘtergereAnul asta dupa inflorire,au dat noi lastari,pe cei vechi i-am taiat.
Pentru butasit sigur,gauresti funful unui ghivecel de plastic pe unde introduci lastarul care vrei sa il inradacinezi,il asezi cat mai la pamant si il umplii cu pamant,uzi mereu,iar peste un an ai o noua planta,o detasezi de planta mama prin taierea de sub ghivecel.Asa poti butasii orice planta cu lastari.
Numai bine!
Nu o tund, îmi doresc sa înflorească.
RăspundețiȘtergereMulțumesc pentru "rețeta" de butăşire. E simplă şi pare sigură.
Am s-o încerc. ☺
Dar stii ca daca o sa infloreasca,frunzele devin mai mici,ca la orice planta aromata,asa ca daca vrei mai mult frunze,o tunzi mereu si lasi doar cativa lastari pentru flori/seminte.
ȘtergereSalviile mele le vezi pe blogul meu,am facut o postare cu gradina 2015,acolo o vezi cat este de frumoasa si mare inflorita,apoi dupa tundere cum a crescut din nou.
Ai sa vezi in albumul foto si butasirea cu ghivecele.
Numai bine!
Da, la asta nu mă gândisem. Mulțumesc, Mihaela, pentru toate sfaturile.
ȘtergereO să mă uit la album şi la celelalte postări.
Numai bine şi ție!