Sâmbătă însă am primit de la Ruca un snop de frunze de măcriș și o mulțime de semințe.
Mai întâi, Ruca mi-a dat o frunză să gust.
- Îți place?
- Îmi plaaace!
Crocant, acrișor...
Și uite așa, am devenit pe loc fan măcriș.
Am pus semințele la uscat, deocamdată. (Dacă cineva dorește, vă rog să-mi spuneți. Am destule, pot să dau și altora. Cum se spune, dar din dar se face... :) )
Frunzele sunt foarte bune pe post de salată, în combinații diverse: cu salată verde, cu roșii etc.
De asemenea, se mai pot pune la supe și ciorbe. Ruca mi-a spus că sunt minunate la ciorba ardelenească, cu afumătură și smântână. Calorii din plin, dar... merită din când în când, răruț, când vrem ceva tradițional, savuros.
Iar eu am făcut o supă de pipote și inimi de pui, cu dovlecel mult, cartofi, morcovi, roșii, ceapă multă (două cepe mari), ouă întregi și pe care am acrit-o cu măcriș. Chiar este foarte bună!
Dacă i-a plăcut și lui T., care nu le are deloc cu supele...
Ca un făcut, butonam duminică televizorul și dau pe Paprika de o emisiune cu Hugh Fearnley Whittingstall (cea în care se întrec trei bucătari), în care bucătarul lui șef, de la River Cottage, făcea exact orez cu măcriș. A fiert orezul în supă de legume (sau de pui? nu mai știu), iar la final, după ce a închis focul, a pus o mână bună de măcriș și a amestecat ușor. Măcrișul și-a schimbat imediat culoarea și și-a lăsat aroma în orez.
Apoi, pe farfurie, a mai pus un pumn de măcriș verde (tăiat fâșii) peste orez. Arăta fain. Iar măcrișul proaspăt cred că mergea la fix cu orezul. O să încerc și eu.
(Aseară, la lumina proastă din bucătărie, doar atât am reușit să obțin în poze. În realitate, e mai verde, mai vesel, mai atrăgător...) |
Sa il incerci si in placinta de spanac :)
RăspundețiȘtergereCum, Dani? Cantități egale de spanac și măcriș?
ȘtergereMacris mai putin. Cu cat amesteci mai multe feluri de frunze, cu atat placinta e mai gustoasa. Spanac, mangold, macris, urzici, praz, ceapa verde, frunze fragede de mac, marar si inca niste aromatice ce nu le stiu numele in romaneste. Cu branza feta framata cu mana si oua cu putin piper.
ȘtergereSună foarte bine, bogat în arome.
ȘtergereEu, până acum, la tarta de spanac puneam doar ceapă verde și ceva verdeață (de genul pătrunjel sau/și mărar).
Mulțumesc pentru rețetă, pentru idee,
Este delicios, noi il avem in jardiniera si ghivece, daca ii rupi frunzele permanent il ai tot anul, altfel imbatraneste si face seminte.
RăspundețiȘtergereDeci ăsta e ecretul, ca să se tot regenereze.
ȘtergerePrietena mea mi-a spus că poate fi păstrat și la congelator. O să pun câteva frunze de probă, să văd cum arată apoi și dacă-mi place.
Dar bineînțeles, tot mai bun e verde, proaspăt. Pe timp de iarnă, o să pun câteva semințe într-o jardinieră. Mulțumesc pentru informație, e super!
Cu multa placere!
Ștergerefotografiile sunt reuşite ! iar mâncărurile de care scrii tu, cred că au fost tare gustoase !
RăspundețiȘtergereşi la noi, mami pune măcriş la ciorbă ! acum, foloseşte borşul - nu mai este vremea pentru măcriş!