miercuri, 22 iulie 2015

Cireșe


Cireșii din curte au făcut doar câteva fructe. Sunt prea tineri încă. De la anul, sper să fie harnici.
Așadar, anul ăsta, ne-am regalat cu cireșe de la piață. Neașteptat, încă se mai găsesc la vremea asta  (6,5 lei/kg). Toată vara, de câte ori am avut ocazia, am cumpărat. Ca niciodată. În alți ani, mâncam cireșe de 2-3 ori și gata.
Ba chiar am făcut de două ori tartă - o recomand călduros (aluatul clasic de tartă se coace, apoi se umple cu cireșe fără sâmburi și mascarpone îndulcit cu miere sau zahăr brun; la final se ornează din belșug cu cireșe).
*
Anul ăsta am strâns codițele pentru ceai - la asta am vrut să ajung de fapt, scriind despre cireșe. Am uscat câteva mâini bune, la care o să le adaug și pe cele de astăzi.
Ceaiul din cozi de cireșe este diuretic, depurativ.

Azi, din piață
De păstrat în pungă de hârtie sau într-un săculeț de pânză

*
Despre mierea tratată termic:

În urma supunerii la tratament termic a mierii, rezultă o substanță numită hidroximetil-furfural (HMF). Ea nu trebuie să depășească 40 de miligrame pe kilogramul de miere, moment în care mierea nu mai este acceptată pentru consum, după cum este reglementat de codex alimentarium.
Dar:
Dacă încălzești mierea la 100 de grade C și o menții la temperatura asta o jumătate de oră, cantitatea de HMF rezultată este de cca 5,5 mg- 6 mg pe kg de miere.
După  o oră, HMF este de 10 mg pe kg de miere.
După 2 ore, este de cca 15 mg pe kg de miere.
Deci, nu, la ce tratamente termice supunem noi mierea în bucătărie, nu devine toxică.

Interesant este că acest HMF rezultă și când pregătim carne la grătar. Ba chiar în cantitate mai mare decât când tratăm termic mierea, dar nu atât de mult încât să devină toxic. Oricum, ideea este că mai mult HMF ingurgităm de la grătarele de peste vară decât de la mierea din ceai sau siropuri. :)
E bine de știut că HMF se eliberează când tratezi termic orice produs dulce (fructe, legume, cereale).

5 comentarii:

  1. puţine cireşe dar fotogenice !
    şi eu strâng codiţe şi multe alte plante medicinale !
    îţi doresc multă răbdare cu pomii fructiferi - cum vremea este ciudată acum, nici noi nu mai avem fructe prea multe în pomişori !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mai strâns și eu izmă, gălbenele și patlagină (pe asta din urmă nu prea știu la ce o s-o folosesc, dar să fie acolo...).
      Mulțumesc. Chiar trebuie răbdare cu pomii, că-s foarte tineri, iar anul ăsta avem în fiecare doar câteva fructe, până-n 10. Altfel, gustoase...

      Ștergere
  2. Minunate pozele tale, declanseaza valuri de salivari involuntare.
    Felicitari pt blog.
    N-am prea inteles cum faci tarta de cirese, imi pui o foto, sau imi explici ca la prosti? Cum adica se umple aluatul? se acopera zici? Multumesc.
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersiiiiii. :)
      Nu am poză cu tarta, dar e simplu: fac aluat de tartă și îl coc. În coaja respectivă pun crema de brânză, iar pe deasupra, multe cireșe. Las la frigider.

      Castronelul este de la Horezu.

      Ștergere