miercuri, 10 decembrie 2014

Grâu şi Gaultheria procumbens

Grâul pe care l-am semănat de Sfântul Andrei e verde şi frumos.
Şi îmbietor... pentru pisicanii. :)

Dă foarte bine lângă ghiveciul de Gaultheria procumbens - plăntuţă care, la primăvară, va ajunge în grădină. Încă nu ştiu mare lucru despre acest arbust pitic, dar sper din suflet să reuşesc să-l prind şi să-l înmulţesc. Bobiţele sale roşii sunt o minune şi de-abia aştept să văd "pe viu" cum sunt florile (deocamdată le-am văzut doar pe net). Mi-ar plăcea să ştiu mai multe - dacă aveţi experienţă cu el, vă rog să îmi povestiţi şi mie şi să mă sfătuiţi.


*
Am descoperit pe net un filmuleț despre Gaultheria procumbens (pe care, pe unele site-uri românești, am găsit-o cu denumirea de salcie himalayană - o plantă cu nenumărate proprietăți terapeutice):

 

9 comentarii:

  1. Gaultheria arata foarte sarbatoresc, dar nu stiu nimic despre ea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și mie îmi place de ea de nu mai pot. Mă străduiesc să n-o supăr cu nimic, să rămână tot veselă. :)

      Ștergere
  2. Arata foarte frumos in ghiveci, insa nu cred ca afara e la fel de spectaculos. Oare isi pastreaza culorile vii dupa ce-l ploua si ninge?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare că da, își păstrează culorile și afară. Din câte am văzut pe net, e plantă de exterior. Îndură bine și căldura, și frigul.
      Cel puțin, teoretic. :)

      Ștergere
  3. Chiar așa, dă foarte bine. Grîul ăsta dă foarte bine și ca aranjament de Paști, cu ouă...Plăntuța cu bobițe, nu știu ce să zic, eu am pierdut-o. Sper ca la tine să-i meargă mai bine. Mult noroc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună idee, Marta. Și de Paște e frumos să avem grâu verde. O să semăn și atunci. :)
      Cu plăntuța... poate descopăr calea s-o am pe termen lung.

      Ștergere
  4. Planta asta se foloseste in gradina sau in parcuri pentru verdele ei neintrerupt, adica vara si iarna :) este ca un covor ce se intinde pe pamant si nu creste in inaltime mai mult de 10-20 cm, iar in latime 30-40 cm. Infloreste in iulie-august. Boabele rosii nu se mananca si indeparteaza pasarile :)
    Iarna se coloreaza frunzele rosiatic, si daca vrei sa obtii un covor in gradina ta trebuie sa plantezi 8 plante pe metrul patrat. Nu prea ii place sa stea in plin soare :)
    Deci nu creste mult mai mult decat este in ghiveciul tau :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I-a mers foarte prost în ghiveci, așa că, speriată să nu o pierd, în zilele alea foarte calde, am transplantat-o în grădină. Nu știu ce sorți de succes are să se prindă, însă în ghiveci aș fi pierdut-o sigur!
      Stau cu inima strânsă până o să văd ce e cu ea, dacă s-a prins sau nu. :)

      Ștergere
    2. Eu queria saber se a planta se dá bem no interior? Sim ou Não obrigado. 👍

      Ștergere