marți, 14 octombrie 2014

Napi porceşti

Am mai scris despre napi porceşti. De data asta, revin ca să mă minunez de florile pe care le fac.
Pe drum, prin sate, ne-am minunat de exploziile de galben de pe la porţile oamenilor.
La noi nu au făcut flori foarte multe, cum aş fi vrut. Dar destule totuşi, cât să le admirăm şi să ne bucurăm că sunt. :)

8 comentarii:

  1. Nu am napi, dar încep să se mute din grădina vecinei. Nu am mîncat, dar știam și eu că sînt comestibili. Oricum, florile lor înfrumusețează toamna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am găsit şi o reţetă de gem fără zahăr, îndulcit cu suc natural de mere. E bun pentru diabetici.
      Se pare că are multe proprietăţi terapeutice. Şi florile, da, sunt frumoase.

      Ștergere
  2. Hei, dar astia nu sunt napi! Se mai numesc napi porcesti, dar planta este din neamul florii soarelui, vine din America si se numeste topinambur! Attn., sunt deosebit de invazivi. Dupa ce se indesesc, nici rod nu vor mai face!
    Starpiti-i din fasa, daca mai doriti gradina! Face niste tuberculi(?) care se recolteaza la sfarsitul toamnei, pana la inceputul primaverii, adica toata iarna. Si sant f.f. greu de curatat. Doar daca nu va place gustul pamantiu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu credeam că napi sau topinambur e tot aia. Deci trebuie precizat mereu că e vorba de nap porcesc, altfel se creează confuzie şi dăm în altceva. Mulţumesc foarte mult pentru corectare.
      Aşa este, noi am avut de furcă în primăvară cu ei. Am scos două roabe de tuberculi şi am lăsat doar un rând. În primăvara viitoare am zis că lăsăm un rând mult, mult mai scurt. :)
      Se curăţă destul de greu, dar îi gătim rarisim.

      Ștergere
  3. Ieri am avut musafiri şi am pus un bucheţel de flori pe masă. Au dat foarte bine şi au fost foarte admirate. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Si noi avem in gradina napi.E drept ca sunt tot mai multi an de an, dar noi ii scoatem si folosim din ei peste iarna.Mie imi plac, mi se pare ca gustul lor seamana cu al guliei. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În weekendul care vine, vreau să pun și eu câțiva în oțet, pe post de murături. Se pun precum castraveții. Și rămân crocanți.
      Da, și mie mi se pare că au gustul ca al guliei.

      Ștergere