duminică, 24 august 2014

Praz


Firişoarele mele de praz nu s-au făcut pentru toamna asta. O să le las şi peste iarnă, poate se vor înzdrăveni. Iar din martie viitor mă aştept să crească vânjoase. Sunt tare curioasă ce va fi cu el - e prima dată când voi lăsa în grădină praz pe timpul iernii.
Nu ştiu... ar fi bine oare ca la momentul frigului să-l acopăr cu o folie de plastic?

În schimb, răsadul de la vecina (mi-a dat cam 40 de fire) e grosuţ (am pus o furculiţă în poză, pentru termen de comparaţie). Nu i-am dat îngrijiri speciale - mi se pare o plantă cât se poate de nepretenţioasă. Udat a fost de mama-natură, din belşug. Iar locul în care l-am transplantat e în soare. Aşa că mie nu mi-a rămas mare lucru de făcut.

Eu, una, apreciez foarte mult prazul la mâncare. L-aş folosi des-des.
Aşa că nu am mai putut aştepta, nu am mai avut răbdare: azi l-am încercat, am făcut o tartă cu praz, ouă şi brânză.
(Pozele le-am făcut la mare repezeală cu telefonul, aşa că au valoare doar de imortalizare de moment, ca viitoare amintire după ce tarta se termină. :))
(Nu am avut unt pentru aluat, aşa că am îndrăznit şi l-am înlocuit cu ulei - aluatul a fost la fel de bun! Văzusem varianta asta de aluat la o emisiune de-a lui Jamie Oliver: la două ceşti de ulei au intrat cam 500 g de făină, am mai pus 2 ouă întregi şi 4-5 linguri de lapte rece. Aluatul se ţine la frigider cam o jumătate de oră şi apoi se întinde. Poate fi folosit şi la tarte dulci - în cazul ăsta, se pun în el esenţe, zeamă şi coajă de lămâie şi câteva linguri de zahăr).

2 comentarii:

  1. Poftă bună! Nu am mîncat niciodată praz. Poţi să crezi? Nu am avut ocazia...Pe la noi nici nu se găseşte la piaţă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Marta! Nu am ştiut până acum că în zona ta nu există praz, nici nu m-aş fi gândit!
      Poţi să încerci să faci răsad din seminţe. Aşa, ca experiment. :)
      Sau, şi mai simplu, dacă eşti vreodată curioasă să-l guşti, îmi spui şi-ţi fac un pacheţel şi ţi-l trimit.
      Numai bine!

      Ștergere