marți, 20 mai 2014

Pătlagina

Într-un mic articol de azi se vorbeşte despre pătlagină, printre altele.
La noi în curte, creşte o grămadă. Am fost nevoită s-o tot rup. Nu mi-a dat prin cap să fac salată din ea. Necum tocană sau ciorbă. Citez (cu mirare):
"Pătlagina. În copilărie, ne tratam juliturile, zgârieturile şi vânătăile cu frunze de pătlagină proaspăt culese. Această plantă poate fi folosită însă şi în bucătărie, la prepararea salatelor, tocanelor şi ciorbelor. Însă, pe lângă frunze, comestibile sunt şi inflorescenţa şi seminţele. Seminţele, uscate şi măcinate, sunt o bogată sursă de fibre şi sunt eficiente în tratarea constipaţiei."
Eu îmi amintesc că, în copilărie, de câte ori mă durea gâtul îmi dădea mama sirop de pătlagină. 

Aţi mâncat vreodată salată de pătlagină? Cu ce mai merge combinată? Cu salată verde, roşii...?
Dar în alte feluri de mâncare aţi folosit-o? Puteţi dezvălui reţete?

*
Am mai găsit în revista Unica:

Pătlagina ca plantă medicinală

Este foarte utilă pentru vindecarea rănilor uşoare (arsuri, tăieturi, înţepături de insecte). Mai este recunoscută şi pentru acţiunea ei benefică în răceli, răguşeli, tuse, laringite, bronşite, astm. Ajută și la tratarea ulcerului gastric sau a varicelor.

Uz intern: poţi prepara în casă sirop de pătlagină. Se face o infuzie din două-trei linguri de frunze uscate sau proaspete la o cană cu apă. Se lasă la răcit, după care se adaugă miere (trei părţi miere la o parte ceai de pătlagină). Pentru ceai, se prepară o infuzie din una-două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi.
Uz extern: terciul de plantă se aplică direct pe zona afectată.
Când o recoltezi: Se culege frunza în aprilie-mai, înainte de înflorire.
Pătlagina
sursă foto

14 comentarii:

  1. Ia sa caut eu cum ii spune patlaginei in greceste si revin cu amanunte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa... poate pe acolo există ceva reţete în care e inclusă. :)
      (Chiar îi povesteam acum unei colege că eu aproape că am stârpit-o din grădină. O să mă uit atent pe unde mai e şi să o protejez. :) )

      Ștergere
    2. E una din cele mai importante plante medicinale cunoscuta din antichitate. Chiar am gasit referinte despre ae ca " mama ierburilor " :) Se foloseste tot : frunze, radacina, seminte. Frunzele tinere pot inlocui spanacul in bucatarie, cu masura ( in supe, omlete, pireuri, chiftelute, salate crude sau fierte, de obicei in asociere cu alte ierburi sau frunze, fiindca sunt amarui ). Atentie mare la cei care au probleme cu coagularea sangelui. Uzul intern e contraindicat celor ce iau medicamente anticoagulante sau au probleme de sanatate ce favorizeaza trombozele. I se zicea iarba soldatilor, fiindca o foloseau pe campul de lupta ca sa opreasca sangerarile.
      Am gasit intr-un articol ca se poate face un tonic din sucul obtinut din frunze amestecat cu miere. Iar ceaiul din radacina plantei face bine la diabet. Semintele intr-adevar au un mare continut de fibre si un mucilagiu care ajuta la constipatie.
      Ce mai, e o planta foarte puternica !

      Ștergere
    3. Foarte interesant, mulţam pentru informaţiile atât de multe.
      Deci pătlagina e de pus pe lista cu plante-minune!!!
      (Mai ales chestia cu diabetul am s-o studiez, pentru cineva din cercul nostru care suferă de aşa ceva. Poate o ajută...)

      Eu o să încerc câte ceva şi o să revin cu isprăvile cu pricina. :)

      Ștergere
    4. Radacinile trebuie recoltate toamna si am gasit undeva ca se beau doua paharele pe zi din ceaiul respectiv, dar nu stiu exact cum se prepara. Incerca si cu seminte de Nigella sativa, o cantitate mica in fiecare zi ajuta la reglarea glicemiei. Cred ca o sa le gasesti in magazinele ce vand produse naturiste.

      Ștergere
    5. M-am uitat acum pe net de Nigella sativa - o minune şi planta asta!
      Negrilică (sau chimen negru) văd că-i spune la noi (n-am mai auzit de ea).
      Da, sigur se găseşte la plafar. Mulţumesc mult.

      Ștergere
  2. Cand am nascut primul baiat, acum 23 de ani in urma, nu erau asa conditii ca acum, dupa ce am dat bandajul jos de la buric, era plin de puroi ( tocmai ce venisem cu el din spital). Ca la orice prima nastere am intrat in mare, mare panica. O colega mai invarsta mi-a zis sa pun o frunza de patlagina. Eu am pus de trei ori si a curatat puroiul asa bine, incat nici nu banuiam ca acolo a fost ceva... Deci ii dau un mare-mare Like de la mine :)))
    De mancat nu stiu nici o reteta :(( dar invat de la voi :)))
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc foarte mult că ne-ai împărtăşit această experienţă personală. E foarte util să ştim că există cu adevărat rezultate benefice, verificate.
      Deci e clar, virtuţile pătlaginei se confirmă!

      Ștergere
  3. Păi nu luăm noi sirop de pătlagină (de la farmacie) cînd tuşim? Cum spunea Dani, este o plantă foarte puternică şi...invazivă. Creşte oriunde, în straturi, pe alei, pe cărări pietruite...Sînt şi eu la faza plivit, aşa că nu mă prea înduioşez. Îţi urez spor la grădinărit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, exact cu siropul de tuse asociez şi eu pătlagina. E invazivă ea de fel, dar eu cam scăpat de ea. (Mi s-a întâmplat şi cu mărul-lupului tot la fel.)

      Ștergere
  4. Buna seara.Nu am mai trecut demult prin gradina dumneavoastra din diferite pricini. Ce va pot spune eu despre patlagina: acum vreo doi ani am intalnit un drumet culegand ceva frunze de pe marginea unei poteci, le stergea un pic cu mana si le manca.Alte frunze le indesa intr-o sacosa.Nedumerit l-am intrebat ce mananca si pentru ce.Atunci mi-a aratat frunzele de patlagina , si a plecat grabit mai departe.Am mers si eu in gradina si am luat frunze curate de patlagina si le-am mestecat bine asa crude si inghitit.Nu multe doua trei si de atunci in fiecare primavara le mai incerc cand mi-aduc aminte.Incercati macar una si o sa vedeti gustul original de patlagina .Pe bune.Spor va doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant...
      Da, o să încerc şi eu măcar o frunză, ca să văd "gustul original de pătlagină".
      Mulţam pentru poveste. :)

      Ștergere
  5. Deci asta e pătlagina? :D Până acum îi spuneam limba-oii, doar așa i-am auzit spunându-i-se la noi în zonă, și o foloseam doar pentru tratarea rănilor etc. Trebuie să o gust cu prima ocazie! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta-i pătlagina, la noi aşa-i spune.
      Ce ţi-e şi cu graiurile astea... tocmai spuneam pe blogul lui Green (care e-n Cluj) că eu nu ştiu de ştevie altceva decât că e aia cu frunza lungă şi ascuţită spre vârf, care se pune la tocăniţe şi ciorbe primăvara. Green pusese poze cu alt soi de ştevie, despre care habar nu aveam că se cheamă aşa. La noi îi spune altfel, nu mai ştiu cum.) :)
      În livadă avem o tufă care nu ştiam ce e. Studiind noi lucrurile (T. a cruţat-o de motocoasă, că părea o plantă aparte), am descoperit că e tot pătlagină, dar de alt soi. E viguroasă foc şi foarte decorativă acum, la maturitate. O să-i fac şi ei nişte pozuţe, e o apariţie interesantă.

      Ștergere